Vata dosha – 4 enkla sätt att skapa balans

Vata dosha – 4 enkla sätt att skapa balans

Hösten eller Vatatiden är säsongen som kännetecknas av förändring och kallt och torrt väder.  Det är också den tid på året där luftelementets egenskaper får vata dosha ur balans. Om du lider av kalla händer och fötter, torr hud, allmän trötthet eller depression kan du ha en vata dosha obalans. Ur ett ayurvediskt perspektiv hjälper doshorna oss att förstå hur interna och externa faktorer påverkar oss på en fysisk, emotionell och mental nivå. Var och en av oss har alla tre doshor, ​​dvs. vata, pitta och kapha, men bara i olika mängder. Vanligtvis dominerar en eller två doshor och den du har mest av är den som troligen du ska balansera.

För att komma till rätta med dina symptom, vill du undvika öka den dominerande doshas egenskaper. Du vill även göra saker och äta mat som gynnar den ännu mer. Vanliga orsaker till att vata-personer mår dåliga är en stressig och oregelbunden livsstil. Konstant resandet kan störa sömnen. Torr och kall mat kan orsaka förstoppning och gaser. Ledvärk är mycket vanligt. Tendensen att göra saker oregelbundet och snabbt stör nervsystemet och ökar nervositeten. Den snabba förändringen i massmedia med ytlig information håller våra sinnen distraherade. Till följd kan detta orsakar trötthet och ångest med oförmågan att sakta ner och slappna av. För att känna sig lugn och jordad är det viktigt att hitta sätt att skapa den ”rätta” rytmen för sitt liv: regelbundna sömn- och matrutiner, avkoppling i naturen och egentid.

En grundläggande ayurvedisk princip för att balansera varje dosha är att utsätta sig för ämnen och upplevelser som är motsatsen till sin dominerande dosha. Är vata dominant behövs det exempelvis mer värme och tyngd i kroppen.

Massage

En fotmassage med varm sesamolja. Dina fötter bär dig hela dagen, så ge dem lite mer kärlek. Massera dina fötter varje morgon eller innan sänggåendes i 3 minuter med rätt uppmärksamhet eller med ett mantra som ”tack för att du bär mig hela dagen”. Prova det och känn efter hur det känns i sinnet. Abhyanga oljemassage är också en mycket bra massage för Vata-typer.

Kosthållning

Ät mer mat med söt, sur och salt smak som har en närande och stimulerande effekt på vata dosha. Maten bör vara tung, fuktig och värmande i sina kvaliteter och måltiderna bör tas i mindre mängder och oftare under dagen för att lindra symtom på dålig matsmältning.

Öva uppmärksamt när du äta utan någon distraktion. Tugga maten noggrant. ”Mindful eating” dvs medvetet ätande innebär att du är närvarande och tar din tid. Alla sinnena är involverade: utseende, lukt och konsistens av maten och smak. Ät dock inte när du är upprörd! Stanna upp, andas djupt och gör något annat i några minuter innan du börjar äta.

Träning och motion

Börja öva mer ”jordande” eller ”grundande” träningsformer. Balans kan skapas genom att skapa vanor och rutiner, vilket innebär att träna regelbundet vid specifika tider. Yoga eller Qigong är perfekt. Tyngdträning i lagom takt och lätta vikter, att gå på power promenader utomhus eller simning är också bra.

Du kan skapa långvariga och balanserande resultat med endast små förändringar. Du kommer utveckla en bättre kropps- och självkänsla på vad din kropp behöver, när du bör vilar eller vad du ska äta – så enkelt! Upptäck din dosha och unika kroppstyp genom en anpassade ayurvedisk hälsokonsultation. Hos mig kan du boka in dig på ett kostnadsfritt introduktionssamtal på distans eller i min klinik. Vill du lära dig mer om alla tre doshorna så kan du kolla på min Ayurvedakanal och webinaret ”Grunderna i Ayurveda”, där du få en detaljerad överblick och bra förståelse om doshornas egenskaper, obalanser och ätgårder.

 

Share the Post:

Related Posts