Boosta ditt immunsystem med

manuell lymfdränage

manuell lymfdränage
- how is it done?

Manuell lymfmassage (MLD) är en lugn och mjuk behandling som utförs med lätt tryck, strykningar och pumpningar. Det är en helkroppsmassage med eterisk olja. Massagen i sig börjar alltid med att du sitter på bänken och jag masserar axlar och rygg, sedan lägger du dig ner på rygg och ansikte, nacke och dekolletage masseras. Därefter masseras armar, händer, mage och ljumskar. Slutligen masserar jag dina ben och fötter. I behandlingen ingår alltid en vilopaus på slutet.

Vid första besöket går vi genom hälsodeklarationen som skickas till dig i förväg via mejl. Anamnesen kan ta 10 till 20 minuter. Här får du även tipps på egenvård och kost- och livsstilsråd om du önskar. Sedan börjar lymfmassage som kan ta mellan 60 och 70 minuter. Allt i allt kan ett första konsultationen ta 90 minuter. Beroende hur kronisk dina besök är, rekommenderar jag upp till tre återbesök för att få en större effekt. På ett återbesök har vi ett kortare samtal innan massagen. Under massagen kommer du vara i underkläder men kroppen täcks med handdukar och filt. Det kan vara så att du börja frysa under behandlinge som är en positiv bi-effekt av lymfmassagen.

Vad kan jag förvänta mig av en manuell lymfdränage?

En behandling med lymfdränage är lugnande och befriande och därför en bra behandling till stressreducering och sömnbesvär. Den kan lindra ångest och orostankar. Regelbundet utfört kan lymfmassage förebygga infektioner och förkylningar och är bra vid slembildning och bihåleproblem. Manuell lymfdrainage främjar en bra och hälsosam matsmältning.

Om huvudvärk eller migrän har sin uppkomst i ett dåligt blod- eller lymfflöde så kan lymfdränage vara till stor hjälp. Alla med reumatiska tillstånd, värk i kroppen och smärtsyndrom, som exempelvis fibromyalgi kan få denna typ av massage utan problem. Det är en utmärk behandling vid svullnader eller ödem i armar, händer, ben, anklar och fötter, samt kalla och somnande händer och fötter.

Lymfmassage passar utmärkt efter operationer, ärr efter brännskador och för bröstopererade. Den kan lindra och minska lymfödem efter cancerbehandling, dock ges den inte under pågående cellgiftsbehandling. Är du osäkert ska du alltid rådfråga din läkare. Denna massagebehandling passar även gravida (från 12e till 28e graviditetsvecka) och ammande kvinnor. Diabetiker är också välkomna, vid känsliga fötter utesluts massage på fötterna. Även om de flesta känner att de behöver en ”muskelmassage” kan en mjuk lymfmassage ge mycket mer avspänning i musklerna än en klassisk muskelmassage och därför rekommenderas lymfdränage även till spända och uttröttade muskler och träningsvärk.

Vad händer i kroppen under en lymfdränage?

Idag lever vi i en stressande värld där vi ofta går omkring i en spänd kropp, vilket innebär att lymfflödet blir lidande. Musklernas energi- och näringsdepåer är mycket begränsade och därför beroende av en god blodcirkulation. Det är blodcirkulationen som förser muskulaturen med näring och syre samt svarar för borttransport av sura ämnesomsättningsprodukter s. k. slaggprodukter. En ökad surhetsgrad irriterar smärtreceptorer och smärtan gör att man spänner sig ännu mer. Det leder i sin tur till att cirkulationen försämras ytterligare och en ond cirkel börjar.

För mer kroniska lymfatiska besvär rekommenderar jag 2 till 3 behandlingar inom 1 eller 2 månader. Tyvärr finns det inga ”quick-fix” lösningar! Regelbundna egenvårdsrutiner, en kost- och livsstilsförändring kan vara nödvändiga för att få det bästa resultatet. En mer djupgående hälsokonsultation med kostråd kan bokas här.

Det är möjligt att få ett tillfredsställande resultat efter endast en behandling. Som osteopat arbetar jag med lymfsystemet på ett annat sätt för att stödja lymfflödet. I en osteopatisk behandling mobiliserar jag överkroppens yttre och inre strukturer och jag arbetar med andningssystemet genom att använda mig av olika mobiliseringstekniker. Båda behandlingsformerna kompletterar varandra mycket bra.

Effekten efter lymfmassagen

Direkt efter massagebehandlingen kan man känna sig mer frusen i kroppen. Därför är det bra att ta värmande kläder på dig, även på sommaren. De flesta känner sig mycket avkopplade och sover mycket bra efteråt. Toalettbesöken kan bli mer frekventa och en del upplever förändrad lukt/färg på urinen.

Ju mer att lymfdränage är en ”utrensning” kan man uppleva huvudvärk och även en lösare mage. Hos en del kan behandlingen utlösa känslor, hos andra en mental utrensning som yttrar sig i tankar och funderingar. Kontakta mig gärna efter massagen om du har frågor eller funderingar kring din upplevelse.

Fördelarna med
lymfmassage

 • Stärkning av Immunförsvaret
 • Förbättrad sömn
 • Minskning av kroppslig och mental stress
 • Ökning av kroppens egen produktion av kortisol, insulin, oxytocin och endorfin
 • En ökad kroppsmedvetenhet
 • Slaggprodukter förs bort
 • Smärta lindras
 • Ångest och orostankar minskar
 • Matsmältningen förbättras
 • Lymf- och blodflödet förbättras och därigenom även syresättningen i musklerna

Finns det någon skillnad mellan
lymfmassage and lymfdrainage?

Lymfmassage och lymfdränage är bara olika termer för att beskriva samma massagebehandling. Tekniken följer lymfflödets naturliga riktning och gör det lättare för metabola biprodukter och gifter att lämna kroppen. Den har utvecklats sedan den presenterades på en hälsomässa i Paris av Dr. Vodder 1936, och den har blivit en framgångsrik behandlingsform inom komplementär- och skolmedicinen. Behandlingen går ut på att, med speciell mjuk beröring och massagerörelser, hjälpa lymfvätskan att flöda fritt i lymfkärlsystemets riktning. Du ska dock veta att olika massageterapeuter kan utföra lymfdränage på olika sätt. Vissa terapeuter använder mer olja, andra mindre. Det finns massageterapeuter som masserar fram- och baksidan av kroppen, andra masserar kroppen där du som klient sitter upp först och sedan lägger dig ner på bänken.

När ska ska du
vara försiktig?

I dessa fall ska lymfdränage INTE utföras:

 • Cancer (alla elakartade tumörer) och under pågående cellgiftsbehandling
 • Vid feber eller akuta förkylningssymptom (då ska du avvakta minst 2 veckor)
 • Akuta inflammationer (svullnad, värme & smärta)
 • Tidigt och sent stadium av graviditeten
 • Blödarsjuka

Priser

Första besök

På första besöket kommer vi gå genom hälsodeklaration och ditt välbefinnande. Ett blankett skickats till dig i förväg via mejl. Du får även råd om egenvård, livsstil, andningsövningar och kost. En anamnes kan ta 10-20 minuter. Därefter får du en lymfmassage efter dina behov som tar ungefär 60-70 minuter.

SEK 1.250

Uppföljningsbesök

Under uppföljningen har vi ett kortare samtal om effekterna av förra massagen och utvecklingen. Samtalet följs av en lymfmassage på ungefär 60 till 70 minuter

SEK 990

Nykundspaket

Detta massagepaket inkluderar den första konsultationen, en helkroppsmassage och två lymfmassage som uppföljning á 60 till 70 minuter. Alla tre massagebehandlingarna bör tas inom 2 månader och betalas i förväg.

SEK 2.995

Paket för kroniska besvär

Här ingår det 5 massagebehandlingar som ska tas inom 4 månader. Betalning sker vid första tillfälle.

SEK 4.995

manuell lymfdränage
egenvård