Inlägget handlar om din tunga och hur du använder tungskrapare som en av de bästa morgonrutinerna för att stödja en god munhygien. Jag rekommenderar 3 enkla morgonrutiner för en hälsosam start på dagen!
- Tungskrapa
- Neti
- Oil pulling
Hur går det till med tungskrapare?
Det första du ska göra på morgonen är att skölja munnen med varmt vatten. Titta på tungan i spegeln. Du kan se på färg och form av din tunga, samt beläggning hur din matsmältning fungerar och vårt dina obalanser ligger. Så här går det till: du skrapar tungan försiktigt 7 gånger för att bli av med skräp, bakterier och döda celler som har lagrats under natten. Se till att du använder en tungskrapa av rostfritt stål, metall eller koppar. Undvik plast eftersom det inte är lika effektivt och du inte riktigt vill komma i direkt kontakt med skadliga mikroplastämnen. Skölj munnen med varmt vatten efteråt och borsta sedan tänderna.
Vad din tunga säger om din hälsa
Vad ser du när du tittar på tungan i spegeln? Ser du någon beläggning? Vilken färg är den? Ser du sprickor? Har du horisontella eller vertikala sprickor? Har din tunga en ojämn kant dvs tandavtryck? Vita eller gråvita fläckar eller röda prickar? Och vad säger det om ditt välbefinnande och din matsmältning?
Tungans färg, fuktighet och form
Om din tunga är smal och spetsig och rosa i färg har du en Vatatunga. En lite bredare spetsig tunga i djuprosa färg tyder på en Pittatunga. En Kaphatunga är bred och tjock och blekrosa. Det kommer att ge dig en uppfattning om vilken dosha som är mest dominerande i din kropp. Tungans fuktighet ger dig en god uppfattning om hur kroppen hydratiseras. En bra vattenbalans är viktigt för en god hälsa. En torr tunga tyder på Vataobalans, en mer fuktig tunga på Pittaobalans och en fuktig-slemmig tunga på Kaphaobalans. Om tungan är mycket torr ska du dricka mer vatten eller äta grönsaker och frukt med högre vattenhalt.
Tungan avslöjar mycket om din allmänna hälsa och matsmältning. Men vad betyder det? För mycket Vata visar sig i en mycket blek tunga av en mörkare nyans och eventuella röda prickar. Däremot kännetecknas pittaöverskott av en gulaktig eller grönaktig färg, samt skinande röda fläckar på din tunga. En vit eller gråvit färg med vita fläckar tyder på en Kaphaobalans. Om tungan har en röd spets kan det bero på mycket stress eller ångestkänslor. Medan en rodnad över hela tungan och/eller svullnad är ett tecken på inflammation. Tandavtryck kan indikera näringsbrist på grund av malabsorption av mat eller känslor.
Beläggning och Ama
Om du har en klibbig vit och tjock beläggning över hela tungan är ett tecken på Ama eller slaggprodukter som blockerar dina kanaler. Ama får man på grund av en dålig matsmältning, överätande eller om man kombinerar mat felaktigt dvs äta mat som inte riktigt passar ihop. Vi är inte bara vår fysiska kropp, vi måste hantera våra känslor och emotioner också, och kan vi inte det så bildas det Ama.
Sprickor och fläckar
En markerad mittlinje är ett tecken på mycket stress eller irriterat nervsystem som kan orsakas av långvariga Vata- eller Pittaobalanser. Horisontala småsprickor och röda prickar indikerar Vataobalans, glänsande röda fläckar är relaterade till Pitta och vitaktiga fläckar tyder på en Kapha obalans.
Det är mycket viktigt för smidig och välfungerande matsmältning att du tuggar maten ordentligt. Maten ska tuggas till en flytande konsistens och blanda ordentligt med din saliv. Lägg märke till hur din matsmältning och hälsa kommer att förändras med det! Om du inte är van att tugga mycket kan du få spända käkmuskler, men belöningen är ovärderlig! Detta enkla steg kan läka tarmarna helt gratis. Ta din tid att äta i lugn och ro, minst 20 minuter och var närvarande.
Att skrapa tungan kommer inte bara att ge dig en god munhygien utan förbättra din smakkänsla och stödja din matsmältning, och din agni (matsmältningselden). Det sker genom att stimulera inre organ, såsom zonterapi på fötterna, delas tungan in i olika zoner som kan stimuleras genom att skrapa tungan, oil pulling och tandborstning varje dag. Läs mer här om cirdadiska rytm och rutiner som komma få dig i balans.
Förhoppningsvis blev du inspirerad av att börja med denna enkla rutin. Om du känner dig mycket ur balans och är redo att genomföra hälsosamma ayurvediska rutiner är du välkommen att ringa mig för ett kostnadsfritt introduktionssamtal för mer individuellt anpassad rådgivning. På min Ayurvedakanal hittar du webinar som bl. a. handlar om Grunderna i Ayurveda, tarm- och kvinnohälsa.