Skapa balans och optimera din hälsa efter din kroppstyp

Ayurvedisk
kostrådgivning

Vem går till en ayurvedisk kostrådgivning?

En del av mina klienter kommer på en ayurvedisk rådgivning för att de känner sig i obalans eller känner sig trött hela tiden och vet inte varför. Några har en utmattning i botten och behöver tips på återhämtning. Andra har kroniska besvär med mage och tarm eller/och blev diagnostiserad med IBS, men kommer inte vidare hos den konventionella sjukvården.

Och det är mest kvinnor som söker hjälp, framför allt med PMS symptom eller klimakteriebesvär. De är intresserade i örter och mat för hormonell balans och hur Ayurveda kan stödja dem med sina hälsobesvär. Jag samarbetar med olika terapeuter för att stödja mina klienter på bästa sättet!

Vad gör man i en ayurvedisk hälsokonsultation?

En ayurvedisk kost- och hälsokonsultation börjar alltid med en genomgång av din hälsohistorik, livssituation och pulsdiagnostik. Sedan gör jag en pulsläsning som hjälpa mig att hitta obalanser i din kropp. Med en obalans i doshorna och deras ökad eller minskad närvaro i kroppen kommer också de tre kvaliteterna (vata, pitta, kapha) öka eller minska sin närvaro. Under första konsultationen får du även en genomgång av kroppen där jag bedömer hud, hår, naglar, samt utför en förenklad tungdiagnostik för att få en helhetsbild.

Tillsammans hittar vi grundorsaken till dina symtom.

Du får individuella och enkla, men effektiva råd och rekommendationer som stödjer och utvecklar din hälsa. Vi kommer prata en del om matsmältning och dagliga vanor, samt när, hur och vad du äter under en dag. Jag dömer inte och det är viktigt för mig att framhäva det här. Att utvärdera hur bra din Agni (matsmältning) är kan ha stor betydelse i hur du mår och känner, och kan ofta var grundorsaken till andra besvär som exempelvis ledsmärtor eller trötthet. Sedan kommer vi också prata om din emotionella och mentala hälsa, eftersom vi inte enbart är en kropp utan en kropp med en själ och känslor som ska må bra.

Du får kost- och köksråd, samt enkla råd om livsstilsrutiner som kan passa dig. Rekommendationer om passande massagebehandlingar, yoga- och andningsövningar kan du också få, om du vill. Här kan du läser mer om mina ayurvediska massagebehandlingar.

Under en ayurvedisk kostrådgivning får du tips på återhämtning vid stress som inkluderar mat, örter, meditation och andningsträning beroende på hur långt stressen har pågått. Kanske du är bara nyfiken på ayurvedisk kost och vill äta enligt din dosha? Du vill må och äta bättre med hjälp av Ayurveda och få ett holistiskt synsätt på din hälsa? För att få en generell bedömning om hur Ayurveda hade kunnat hjälpa dig, kan du alltid kontakta mig helt kostnadsfritt. Boka in ditt videosamtal nu!

Hur går det till under en ayurvedisk online konsultation?

Under en online konsultation pratar vi via videosamtal eller telefon beroende på vad som är tillgängligt för dig. Jag kommer skicka en hälsoenkät till dig i förväg via mejl. Du ska göra ett foto på tungans ovan- och undersidan och skickar det tillsammans med de andra dokumenten tillbaka till mig via mejl (senast 1-2 dagar innan vårt samtal). Rådgivningen är baserad på hälsoenkät, vårt samtal och Jihva Pariksha (tungdiagnostik).

Med vilka
symptom kommer klienterna till dig?

Vanliga symptom personerna söker hjälp för är en orolig mage, ont eller gaser i magen, samt IBS symptom. Själv har jag lidit över 10 år av IBS och kunde hjälpa mig med Ayurveda och funktionsmedicin. De flesta klienterna har hormonella obalanser och behöver minska på stress för att lindra sina PMS- och klimakteriebesvär. En del kommer men en trötthet och utmattning till mig. Och de har ofta besvär med magen och stress. Förutom min obehandlade obalans i tarmen fick jag reda på att min konstanta trötthet berodde på långvarig stress! Det jag upplevde var en utbrändhet som redan hade pågått i flera år utan att jag märkte det!

Inom Ayurveda finns det mycket du kan göra och äta för att hitta hormonell balans, dvs att leva i samklang med din menscykel. Det finns speciella kurer du kan göra för att återställa tarmfloran. Men det framför allt kost och örter som har en positiv effekt och kan lindra krämpor, värmevallningar och trötthet. Däremot är det du som gör jobbet! Jag kan guida dig efter bästa förmåga och kunskap på din hälsoresa. Du kanske är lättmotiverad och det känns enkel för dig att genomföra förändringar. Men det kan också vara så att du känna dig lätt överväldigad med nya utmaningar och inser att du inte är redo för någon större förändring just nu. Oavsett hur situationen är, kan du känna dig välkommen hos mig! Jag förväntar mig enbart att du är ärligt med dig själv OCH mig, och kanske efter vårt första möte inser du att du inte är redo att ta nästa steget ännu. Hur det än blir så är det okey. Du tar helt enkelt ett steg i taget och det kanske räcker med att jag så ett frö och du fortsätta din hälsoresa längre fram när du är redo.

ayurvedisk hälsorådgivning

Vad är
Ayurveda?

Som livsstil

Ayurveda är sanskrit och har sitt ursprung i ordet ”ayus” (liv) och ”veda” (vetskap). Det är en ca 5000 år gammal visdom för naturlig hälsa och inre utveckling. Ayurveda är ett system som alltid tar hänsyn till alla aspekter av livet: vi är kropp, sinne (tankar och känslor) och själ, en helhet.

Inom ayurveda anses kropp, själ, tankar och känslor vara en holistisk helhet. Ayurveda har tre huvudmål: att bota och förebygga sjukdom och obalanser. Och att utveckla perfekt hälsa.

Som terapi

Varje individ har en personlig konstitution som bygger på de tre grundläggande och viktiga doshorna (vata, pitta och kapha) och hur dessa står i relation till varandra. De kan balanseras genom en rad olika behandlingar som exempelvis ayurvedisk massage, kostförändring och yoga. Syftet är att doshorna ska vara i balans för att vi ska känna oss lyckliga, nöjda och må bra. Med hjälp av Ayurveda kan vi lättare komma i balans och må bra i alla aspekter i livet. En ayurvedisk kostrådgivning och massagebehandling är därför baserad på personens dosha och ”vikritis” (dosha obalanser).

Enligt Ayurveda påverkar omständigheter som exempelvis kost, årstid, boende- och arbetsmiljö, relationer, tankar och känslor din hälsa. När balansen rubbas uppstår symptom som ger dig insikt i vad du behöver för att skapa balans och för att upprätthålla hälsa och förebygga sjukdom. Förändring tar tid och oftast ser vi en stor skillnad i vår hälsa och vårt välbefinnande med små förändringar över längre tid!

ayurvedisk hälsorådgivning

Kolla upp mina Ayurveda
webbinar - online!

Föregående bild
Nästa bild

Läs mer om Ayurveda som livsstil i min blogg!

Låt dig inspireras av enkla råd om hur du inför hälsosamma rutiner,

vad varje dosha behöver och få recept på lättlagade ayurvediska maträtter!