Bli av med smärtsamma och stela muskler

Triggerpunktsmassage

Vad du kan förvänta dig
av en Trigger-
punktsmassage

Triggerpunktsmassage eller akupressurbehandling är en smärtlindrande och muskelavslappnande behandling. Syftet är att lösa upp ”muskelknutor” eller triggerpunkter som orsaker smärta, stelhet och svaghet. Jag inleder med ett kort samtal (max. 5 minuter) om dina besvär och sedan undersöker jag de områden som är smärtsamma eller trötta. Det kan dock vara att jag undersöker och behandla även icke-symptomatiska muskler om jag tycker att dem bidrar till din smärta, minskad rörelseförmåga eller stelhet.

Triggerpunktsmassagen utförs i regel utan olja. Det är ingen helkroppsmassage utan en mer behandlande massage där jag fokuserar på de musklerna som ställer till. För det mesta, använder jag mina händer eller armbågar för att känna vårt muskelknutorna sitter. Om jag känner muskelförhårdningar, en triggerpunkt, håller jag ett konstant tryck för att släppa på muskelspänningen. Trycket kan vara mycket smärtsamt i början, men den släpper efter och du kommer att känna en smärtlindring. Tills smärtan släpper, kan det kan ta mellan 30 sekunder och 3 minuter. Är du extra känslig för tryck, så rekommenderar jag att du boka en koppningsmassage, men jag kombinerar triggerpunktsmassage med koppning. Enligt min erfarenhet och feedback från mina klienter har det visat sig ger bästa effekten.

Mot vilka besvär fungerar triggerpunkts-
massage bäst?

En triggerpunktsmassage är bra mot spänningshuvudvärk, smärta i nacke, axlar och skuldra. Men även när smärtan strålar ut i armar, fingrar, ben och fötter. Muskelknutor eller muskelspänningar leder ofta till värk i rygg och i säte. I sätet kan muskelknutorna även framkalla ländryggssmärta och ischiasliknande smärta. En triggerpunktsmassage är även en bra massagebehandling vid löparknä, tennisarmbåge och hälseneinflammation. Många av mina klienter har smärta mellan skulderbladen där musklerna är spända. Det kan även uppfattas som en stelhet eller låsning. Dock kan låsningskänslan kommer från låsningar i ryggraden. Är du osäkert vilken typ av behandling du ska boa så rekommenderar jag alltid en osteopatbehandling där jag undersöker hela området eller kroppen och kringliggande strukturer. Massagen fungerar annars bra överallt på kroppen där det känns obehaglig, stel och smärtsam.

Jag behandlar även muskelknutor indirekt med Muskelenergiteknik (MET) i kombination med akupressur. Med denna teknik sträcks den drabbade muskeln ut och hålls i ett uttöjt läge genom att klienten spänner muskeln mot terapeutens motstånd åt ett bestämt håll. Muskeln töjs och stärks och den får en härlig avslappning. I vissa fall behövs det fler behandlingar inom kort tid för att få en långsiktig förbättring av symptomen. Triggerpunkter kommer ofta tillbaka muskelenergitekniker om man inte behandlar orsaken till uppkomsten. I vissa fall rekommenderar jag först osteopati, sedan triggerpunktsmassage.

Vad ska jag
tänka på efter
Triggerpunktsmassage

Du bör dricka mer vatten efter massagen och helst vila dagen ut. Det kan vara aktiv vila, exempelvis en rast promenad. Jag kan inte rekommendera hårt träning samma dag. Vill du träna samma dag så bör du boka din triggerpunktsbehandling efter träningen.

Vad är en triggerpunkt?

En ”triggerpunkt” uppstår när flera muskelceller har en mycket förhöjd spänningsgrad. Muskelfibrerna drar ihop sig och det är därför att man känner smärta och musklerna känns ömma och trötta. En triggerpunktsmassage kan snabbt hjälpa dig. Det kan vara en lokal smärta, men även en smärta längre bort (refererad smärtutredning), samt domningar i armar och ben.

Triggerpunkter kan uppstå akut eller smygande beroende på orsaken. Orsaken kan vara en dålig hållning, ensidiga återkommande rörelser, mycket stillasittande framför datorn, en skada, överbelastning eller felaktiga lyft. De spända muskelsträngarna gör att muskeln fungerar sämre och det påverkar funktionen av kringliggande strukturer. Kroppen kompenserar med svaghet och ett förändrat rörelsemönster som gör att du känner dig i obalans.

Aktiva och latenta triggerpunkter

Man skiljer mellan aktiva och latenta (passiva) triggerpunkter. En aktiv triggerpunkt är spontant smärtsam och kan ge smärta utan något tryck, det vill säga när du vilar. Smärtan är då ofta lokal men kan även breda ut sig. Passiva triggerpunkter är betydligt vanligare än aktiva triggerpunkter. De är inte spontant smärtsamma utan endast orsakar smärta vid tryck på punkten.

kronisk eller återkommande muskelsmärta

Vid kronisk muskelsmärta och mycket spända muskler behövs det flera behandlingar inom kort tid för att få en långsiktig förbättring. Orsaken till muskelknutor kan vara stillasittande i flera timmar framför datorn eller i bilen. Om man sedan inte träna upp muskelstyrka eller stretcha musklerna regelbundet så håller man en kronisk spänning i kroppen.

En långvarig felhållning kan också leda till smärtande och stela muskler. Det är bra att ta pauser under dagen. I regel kan man räkna med 3 till 5 triggerpunktsbehandlingar om en muskel är kronisk spänd. Triggerpunkter kommer ofta tillbaka om man inte behandlar orsaken till uppkomsten. Vid återkommande muskelbesvär är det därför bra att kolla upp andra strukturer. Det gör jag exempelvis i en osteopatisk behandling.

självmassage hemma

Triggerpunkts-
behandling
med tennisbollar

2021 har jag släppt en videoserie på 30+ övningar som inkluderar självmassageövningar med tennisbollar. Här guidar jag dig på 2-5 minuter genom olika muskelgrupper och hur du kan använda tennisbollar eller massagebollar för att regelbundet massera dig själv. Du hittar mitt program här på min online plattform. För enbart 170 kr får du tillgång till effektiva självmassageövningar i 3 månader. Du kan hitta olika program på min online platform. Du kan välja bland olika program.

Priser:

TRIGGERPUNKTSMASSAGE

Ibland utför jag triggerpunktsmassage tillsammans med koppning för bästa effekten. 

30 min / SEK 495

45 min / SEK 895

TRIGGERPUNKTSMASSAGE & SHIROABHYANGA

Muskelknutor i övre rygg, axlar och nacken släpps med hjälp av triggerpunktsmassagen (30 min). Triggerpunktsmassagen följs av en avslappnande ayurvedisk huvudmassage (40 min) med aromaolja där jag masserar huvud, ansikte, nacke och övre rygg med lätta svepande rörelser. En lyxig massage för att förebygga huvudvärk, stel nacke och ömma axlar. Läs mer om ayurvedisk massage här.

75 min / SEK 1.145

TRIGGERPUNKTSMASSAGE & OSTEOPATI

En mer kroppslig och lokal triggerpunktsbehandling (30 min) följs av en osteopatisk behandling. Det är en bra kombination om du har muskelspänningar, men också vill bli undersökt, och att jag kolla på andra strukturer för hitta orsaken till dina besvär. Läs mer om osteopati här.

90 min / SEK 1.390