Vad är
Mediyoga för hormonbalans
Mediyoga för hormonbalans är en holistisk terapiform där vi jobbar fysiskt och mentalt med kroppen. Yogapositionerna är utformade för att balansera det endokrina systemet, särskilt äggstockarna, binjurarna, sköldkörteln, levern och hormonproduktionen. Vi förstärker yogans effekt med hjälp av andningen. Andningen masserar organ och vi riktar energin till en för övningen specifik körtel. En orsak av hormonell obalans är exempelvis stress och därför är yogapasset mycket lugnande och stressreducerande. De olika andningsteknikerna, delvis med ljud/ton, stärker upp hållningsmusklerna, bäckenbotten och bukmusklerna. Du får ett holistiskt yogapass med mjuka yogaövningar, andningsträning, meditation och mantras. Själv har jag gått Hormonyogautbildning med Ellen Engvall via Mediyoga Sverige.
Mediyoga för hormonbalans - För vem?
Hormonnivåerna börjar normalt sett sjunker efter 35 årsåldern och därför är Mediyoga för hormonbalans bra för:
- Besvär med PMS, PMDS, smärtsamma menstruationer, oregelbunden eller utebliven mens, samt PCOS
- Svårt att bli gravid, infertilitet
- Klimakteriebesvär
- Sköldkörtelbesvär
Är du mer intresserad i att minska stress i vardagen och vill lära dig enkla tekniker, ska du läsa mer om Mediyoga mot stress här. På medicinsk yoga lär du dig enkla tekniker, ställningar och meditationer för att minska stress.
Fördelarna med
Mediyoga för hormonbalans
- Ökar sexlusten och sinnlig kroppskänsla
- Stärker upp ben och muskler i allmänhet, eftersom muskelmassan försvinner och försvagas med åldern
- Vid benskörhet
- Minskar värmevallningar och (nattliga) svettningar, samt humörsvängningar
- Lindrar symtom på depression och trötthet
- Harmoniserar och balanserar det parasympatiska nervsystemet (lugn och ro)
- Bidrar till ökad elasticitet och stabilitet av bäckenbotten
- Förebyggande för urinvägsinfektioner och minskar urinläckage
- Stressreducerande och avslappnande
När ska du
vara försiktig?
Kvinnor i alla åldrar kan var med på denna underbara yogaform. Allt beror på hur du känner dig och hur mycket du vill göra. Lyssna alltid på din kropp och vila när du behöver. Kontraindikationer finns inga. Har du följande besvär eller diagnoser ska du berätta för mig i förväg, eftersom jag behöver anpassa vissa övningar: riklig och smärtsam mensblödning, under- eller överfunktion av sköldkörteln, Endometrios, vid graviditet. Har du haft hormonell betingad tumörer som exempelvis bröst- och livmodercancer ska du alltid rådfråga din läkare först.