Lymfmassage

Lymfmassage – Hur går det till?

Manuell lymfmassage (MLD) är en lugn och mjuk behandling som utförs med lätt tryck, strykningar och pumpningar. Det är en helkroppsmassage med eterisk olja. Massagen i sig börjar alltid med att du sitter på bänken och jag masserar axlar och rygg, sedan lägger du dig ner på rygg och ansikte, nacke och dekolletage masseras. Därefter masseras armar, händer, mage och ljumskar. Slutligen masserar jag dina ben och fötter. I behandlingen ingår alltid en vilopaus på slutet.

Vid första besöket går vi genom hälsodeklarationen som skickas till dig i förväg via mejl. Anamnesen kan ta 20 till 30 minuter. Här får du även tipps på egenvård och kost- och livsstilsråd om du önskar. Sedan börjar lymfmassage som kan ta mellan 75 och 90 minuter. På ett återbesök har vi ett kortare samtal innan massagen. Under massagen kommer du vara i underkläder men kroppen täcks med handdukar och filt.

lymfdränage ansikte

Fördelarna med lymfmassage:

Stärkning av Immunförsvaret
Förbättrad sömn
Minskning av kroppslig och mental stress
Ökning av kroppens egen produktion av kortisol, insulin, oxytocin och endorfin
En ökad kroppsmedvetenhet
Lymfcirkulationen ökar, slaggprodukter förs bort
Smärta lindras
Ångest och orostankar minskar
Matsmältningen förbättras
Blodcirkulationen ökar och syresättningen i musklerna förbättras

Vad är lymfmassage bra för?

En behandling med lymfdränage är lugnande och befriande och därför en bra behandling till stressreducering och sömnbesvär. Den kan lindra ångest och orostankar. Regelbundet utfört kan lymfmassage förebygga infektioner och förkylningar och är bra vid slembildning och bihåleproblem. Om huvudvärk eller migrän har sin uppkomst i ett dåligt blod- eller lymfflöde så kan lymfdränage vara till stor hjälp.

Alla med reumatiska tillstånd, värk i kroppen och smärtsyndrom, som exempelvis fibromyalgi kan få denna typ av massage utan problem. Det är en utmärk behandling vid svullnader eller ödem i armar, händer, ben, anklar och fötter, samt kalla och somnande händer och fötter. Lymfmassage passar utmärkt efter operationer, ärr efter brännskador och för bröstopererade. Denna massagebehandling passar även gravida (från 12e till 28e graviditetsvecka) och ammande kvinnor. Diabetiker är också välkomna, vid känsliga fötter utesluts massage på fötterna. Även om de flesta känner att de behöver en ”muskelmassage” kan en mjuk lymfmassage ge mycket mer avspänning i musklerna än en klassisk muskelmassage och därför rekommenderas lymfdränage även till spända och uttröttade muskler och träningsvärk.

Vad händer i kroppen vid lymfdränage?

Idag lever vi i en stressande värld där vi ofta går omkring i en spänd kropp, vilket innebär att lymfflödet blir lidande. Musklernas energi- och näringsdepåer är mycket begränsade och därför beroende av en god blodcirkulation. Det är blodcirkulationen som förser muskulaturen med näring och syre samt svarar för borttransport av sura ämnesomsättningsprodukter s. k. slaggprodukter. En ökad surhetsgrad irriterar smärtreceptorer och smärtan gör att man spänner sig ännu mer. Det leder i sin tur till att cirkulationen försämras ytterligare och en ond cirkel börjar.

Under en behandling är det därför viktigt att uppnå en så avslappnade känsla i kroppen som möjligt, så att kroppens olika system kan fungera optimalt och att lymfflödet kan flyta fritt. Det är där kroppens självläkande krafter kan göra sitt fantastiska arbete! Bara när dräneringen fungerar på bästa sätt, kan cellerna blomstra. De allra flesta blir sömniga och kommer i ett tillstånd av djup avkoppling och vila.

lymfmassage ben

Hur ofta ska jag gå på lymfmassage?

För mer kroniska lymfatiska besvär rekommenderar jag 2 till 3 behandlingar inom 1 eller 2 månader. Tyvärr finns det inga ”quick-fix” lösningar! Regelbundna egenvårdsrutiner, en kost- och livsstilsförändring kan vara nödvändiga för att få det bästa resultatet. En mer djupgående hälsokonsultation med kostråd kan bokas här.

Det är möjligt att få ett tillfredsställande resultat efter endast en behandling. Som osteopat arbetar jag med lymfsystemet på ett annat sätt för att stödja lymfflödet. I en osteopatisk behandling mobiliserar jag överkroppens yttre och inre strukturer och jag arbetar med andningssystemet genom att använda mig av olika mobiliseringstekniker. Båda behandlingsformerna kompletterar varandra mycket bra.

Effekten efter lymfmassagen:

Direkt efter massagebehandlingen kan man känna sig mer frusen i kroppen. Därför är det bra att ta värmande kläder på dig, även på sommaren. De flesta känner sig mycket avkopplade och sover mycket bra efteråt. Toalettbesöken kan bli mer frekventa och en del upplever förändrad lukt/färg på urinen. Ju mer att lymfdränage är en ”utrensning” kan man uppleva huvudvärk och även en lösare mage. Hos en del kan behandlingen utlösa känslor, hos andra en mental utrensning som yttrar sig i tankar och funderingar. Kontakta mig gärna efter massagen om du har frågor eller funderingar kring din upplevelse.

Finns det någon skillnad mellan lymfmassage och lymfdränage?

Lymfmassage och lymfdränage är bara olika termer för att beskriva samma massagebehandling. Tekniken följer lymfflödets naturliga riktning och gör det lättare för metabola biprodukter och gifter att lämna kroppen. Den har utvecklats sedan den presenterades på en hälsomässa i Paris av Dr. Vodder 1936, och den har blivit en framgångsrik behandlingsform inom komplementär- och skolmedicinen. Behandlingen går ut på att, med speciell mjuk beröring och massagerörelser, hjälpa lymfvätskan att flöda fritt i lymfkärlsystemets riktning.

Du ska dock veta att olika massageterapeuter kan utföra lymfdränage på olika sätt. Vissa terapeuter använder mer olja, andra mindre. Det finns massageterapeuter som masserar fram- och baksidan av kroppen, andra masserar kroppen där du som klient sitter upp först och sedan lägger dig ner på bänken.

lymfmassage nacke mini

Vilka är kontraindikationerna?

I dessa fall ska lymfdränage INTE utföras:
Cancer (alla elakartade tumörer) eller om du haft Cancer under de senaste 5 åren
Vid feber eller akuta förkylningssymptom
Akuta inflammationer (svullnad, värme & smärta)
Tidigt och sent stadium av graviditeten
Blödarsjuka

Vid osäkerhet kontakta du mig här eller rådfråga din läkare!

Manuell Lymfmassage:

Nykund 

På första besöket kommer vi gå genom hälsodeklaration och ditt välbefinnande.  som skickats till dig i förväg via mejl. Du får även råd om egenvård, livsstil, andningsövningar och kost. En anamnes kan ta 10-20 minuter. Därefter får du en lymfmassage efter dina behov som tar ungefär 75-90 minuter.

Återbesök 

Under uppföljningen har vi ett kortare samtal om effekterna av förra massagen och utvecklingen. Samtalet följs av en lymfmassage på ungefär 75 till 90 minuter

Massagepaket – 3 behandlingar

Detta massagepaket inkluderar den första konsultationen och massagen (ca 2 timmar) och två lymfmassagebehandlingar á 75 till 90 minuter. Ett perfekt tillfälle att ta itu med dina kroniska problem som kräver flera behandlingar på kortare tid. Alla tre massagebehandlingarna bör tas inom 2 månader.