• en
Lymfmassage

Lymfmassage – Hur går det till?

Manuell lymfmassage (MLD) är en lugn och mjuk behandling som utförs med lätt tryck, strykningar och pumpningar. Det är en helkroppsmassage med eterisk olja. Massagen i sig börjar alltid med att du sitter på bänken och jag masserar axlar och rygg, sedan lägger du dig ner på rygg och ansikte, nacke och dekolletage masseras. Därefter masseras armar, händer, mage och ljumskar. Slutligen masseras ben och fötter. I behandlingen ingår alltid en vilopaus på slutet.

Vid första besöket går vi genom hälsodeklarationen som skickas till dig i förväg via mejl. Anamnesen kan ta 20 till 30 minuter. Här får du även tipps på egenvård och kost- och livsstilsråd om du önskar. Sedan börjar lymfmassage som kan ta 75 till 90 minuter. På ett återbesök har vi ett kortare samtal innan massagen. Under massagen kommer du vara i underkläder men kroppen täcks med handdukar och filt.

lymfdränage ansikte

Fördelarna med lymfmassage:

Immunförsvaret stärks
Sömn förbättras
Kroppslig och mental stress minskas
Kroppens egna produktion av kortisol, insulin, oxytocin och endorfin ökas
En ökad kroppsmedvetenhet
Lymfcirkulationen ökar, slaggprodukter förs bort
Smärta lindras
Ångest och orostankar minskar
Matsmältningen förbättras
Blodcirkulationen ökar och syresättningen i musklerna förbättras

Vad är lymfmassage bra för?

En behandling med lymfdränage är lugnande och befriande och därför en bra behandling till stressreducering och sömnbesvär. Den kan lindra ångest och orostankar. Regelbundet utfört kan lymfmassage förebygga infektioner och förkylningar och är bra vid slembildning och bihåleproblem. Om huvudvärk eller migrän har sin uppkomst i ett dåligt blod- eller lymfflöde så kan lymfdränage vara till stor hjälp. Alla med reumatiska tillstånd, värk i kroppen och smärtsyndrom, som exempelvis fibromyalgi kan få denna typ av massage utan problem. Det är en utmärk behandling vid svullnader eller ödem i armar, händer, ben, anklar och fötter, samt kalla och somnande händer och fötter. Lymfmassage passar utmärkt efter operationer, ärr efter brännskador och för bröstopererade. Denna massagebehandling passar även gravida (från 12e till 28e graviditetsvecka) och ammande kvinnor. Diabetiker är också välkomna, vid känsliga fötter utesluts massage på fötterna. Även om de flesta känner att de behöver en ”muskelmassage” kan en mjuk lymfmassage ge mycket mer avspänning i musklerna än en klassisk muskelmassage och därför rekommenderas lymfdränage även till spända och uttröttade muskler och träningsvärk.

I regel rekommenderas 2 till 3 behandlingar för att få ett det bästa resultatet. Vid kroniska lymfbesvär kan man gå flera gånger i månad. Jag erbjuder paketpris för dig med mycket behov av lymfmassage och ödem. För underhållning rekommenderas var fjärde vecka plus regelbunden egenvård och livsstilsförändringar som vi kan prata mer om under en ayurvedisk hälsokonsultation. Jag mobiliserar överkroppens yttre och inre strukturer. Jag arbetar med andningssystemet och tömningsställen för lymfan med hjälp av mjuka artikulationstekniker. Båda behandlingsmetoderna kompletterar varandra mycket bra.

Vad händer i kroppen vid lymfdränage?

Idag lever vi i en stressande värld där vi ofta går omkring med spänd och överspänd muskulatur, vilket innebär att lymfflödet blir lidande. Musklernas energi- och näringsdepåer är mycket begränsade och därför beroende av en god blodcirkulation. Det är blodcirkulationen som förser muskulaturen med näring och syre samt svarar för borttransport av sura ämnesomsättningsprodukter, som kallas även för slaggprodukter. En ökad surhetsgrad irriterar smärtreceptorer och smärtan gör att man spänner sig ännu mer. Det leder i sin tur till att cirkulationen försämras ytterligare. En ond cirkel börjar.  Under en behandling är det därför viktigt att uppnå en så avslappnade känsla i kroppen som möjligt, så att kroppens olika system kan fungera optimalt och att lymfflödet kan flyta fritt. Det är där kroppens självläkande krafter kan göra sitt fantastiska arbete! Bara när dräneringen fungerar på bästa sätt, kan cellerna blomstra. De allra flesta blir sömniga och kommer i ett tillstånd av djup avkoppling och vila. Därför är det viktigt att inte stressa sig efter behandlingen och att ta det lugnt efteråt.

lymfmassage ben

Effekten efter lymfmassagen:

Direkt efter massagebehandlingen kan man känna sig mer frusen i kroppen. Därför är det bra att ta värmande kläder på dig, även på sommaren. De flesta känner sig mycket avkopplade och sover mycket bra. Toalettbesök kan bli mer frekventa och en del upplever förändrad lukt/färg på urinen. Ju mer att lymfdränage är en ”rensning” kan man uppleva huvudvärk och även en lösare mage som biverkning. Hos en del kan behandlingen utlösa känslor, hos andra en mental utrensning som yttrar sig i tankar och funderingar. Kontakta mig gärna efter massagen om du har frågor eller funderingar kring dina upplevelser.

Finns det någon skillnad mellan lymfmassage och lymfdränage?

Lymfmassage och lymfdränage är samma sak, det finns ingen skillnad. Vissa kallar massageformen för lymfmassage och andra för lymfdränage. Lymfdränage eller lymfmassage följer lymfflödets naturliga riktning och underlättar för slaggprodukter att lämna kroppen. Den har utvecklats sedan den presenterades 1936 på hälsomässan i Paris av Dr. Vodder och är idag en framgångsrik behandlingsform inom både skolmedicinen och komplementärmedicinen. Behandlingen går ut på att, med speciell mjuk beröring och massagerörelser, hjälpa lymfvätskan att flöda fritt i lymfkärlsystemets riktning.

lymfmassage nacke mini

Finns det kontraindikationer?

I dessa fall ska lymfdränage INTE utföras:
Cancer (alla elakartade tumörer)
Vid feber eller akuta förkylningssymptom
Akuta inflammationer (svullnad, värme & smärta)
Tidigt och sent stadium av graviditeten
Blödarsjuka

Vid osäkerhet rådfråga du din läkare!

Priser:

Nykund – 1.290 kr

På första besöket kommer vi gå genom hälsodeklaration som skickats till dig i förväg via mejl. Du får även råd om egenvård, livsstil, andningsövningar och kost. En anamnes kan ta 20-30 minuter. Därefter får du en lymfmassage efter dina behov som tar ungefär 75-90 minuter.

Återbesök – 950 kr

Under uppföljningen har vi ett kortare samtal om dina besvär och hur du upplevt förra massagen. Även här kan du få mer information om egenvård och kost. Samtalet följs av ett lymfdränage som tar ungefär 60-75 minuter.

Nykundspaket – 3 ggr / 2.890 kr (10% rabatt)

I nykundspaketet ingår det tre massagebehandlingar á 75-90 min inkl. konsultation vid första besök (90-100 min). Paketet är för dig som har kroniska lymfbesvär och som kräver flera behandlingar under en kortare tid. Alla tre massagebehandlingar ska tas inom en månad eller enl. överenskommelse. Du bokar in dig som nykund och bestämmer efter första besöket om du vill komma flera gånger.