Vad är Ayurveda?

Vad är Ayurveda?

Ayurveda är sanskrit och har sitt ursprung i ordet ”ayus” (liv) och ”veda” (vetskap). Det är en ca 5000 år gammal visdom för naturlig hälsa och inre utveckling. Ayurveda är ett system som alltid tar hänsyn till alla aspekter av livet: vi är kropp, sinne (tankar och känslor) och själ, en helhet. Inom ayurveda anses kropp, själ, tankar och känslor vara en holistisk helhet. Varje individ har en personlig konstitution som bygger på de tre grundläggande och viktiga doshorna (vata, pitta och kapha) och hur dessa står i relation till varandra. De kan balanseras genom en rad olika behandlingar som t.ex. en ayurvedisk massagebehandling, kostförändringar samt olika kroppsövningar (yoga asanas). Syftet är att doshorna ska vara i balans för att vi ska känna oss lyckliga, nöjda och må bra. Med hjälp av Ayurveda kan vi lättare komma i balans och må bra i alla aspekter i livet. En ayurvedisk konsultation och massagebehandling är därför baserad på personens dosha och ”vikritis” (dosha obalanser).

Få reda på dina dosha obalanser här!

ayurveda i helsingborg

Karakteristiska egenskaper och allmänna råd:

Kapha-kroppstypen

Kapha-doshan (kroppstypen) är uppbyggd av vatten- och jordelementet vilket gör att Kapha-personer har en stabil, stark och lugn karaktär. En Kapha-person är tolerant, kärleksfull, visar medkänsla, arbetar systematiskt och långsamt, och tänker gärna igenom saker. De blir sällan arga.

Kapha-personer känner sig ofta tunga i kropp och sinne och har en tendens till att snabbt gå upp i vikt och att sova länge (> 8 timmar). Deras matsmältning fungerar långsamt och de ökar lätt i vikt och i muskelmassa. All aktivitet som exempelvis att äta och prata sker i lugn takt. De har en mer passiv livsstil och behöver vara mer aktiva. De skulle må bra utav fysisk aktivitet (kondition och styrketräning) och dagsljus. De undviker helst förändringar och de behöver gå utanför sin trygghetszon. Snabba beslut, nya förutsättningar och olika typer av arbetsuppgifter uppfattar de som en utmaning eftersom Kapha-personer är vanemänniskor. Deras fysiska obalanser står i relation till vattenelementet och visar sig som förkylning, bihåleinflammation eller andra sjukdomar där mycket slem produceras, övervikt, diabetes, vätskeansamlingar, depression och allergiska problem.

Rekommenderad massage: Abhyanga och Garshan med sesam- eller rapsolja

Pitta-kroppstypen

Pitta-doshan är uppbyggd av eld- och vattenelementet vilket gör att Pitta-personer har en passionerad, driftig och intensiv karaktär. En Pitta-person är skarpsynt, perfektionistisk, tävlingsorienterad, viljestark och dominant och tenderar till irritation och frustration under stressituationer. Ordet Pitta härstammar ur sanskritordet tapa och betyder ”hetta” eller ”strikt” som återspeglas i deras karaktär.

Pitta-personer har en normal (medium) kroppsbyggnad. De har en hög ämnesomsättning och kan äta mycket. Pitta-personer sover lagom länge, djupt och vaknar sällan under natten. De är arbetsnarkomaner och kontrollfreaks och de behöver hitta en balans mellan ”görandet” och ”varandet” och sänka kraven på sig själva och andra. De kan ofta känna sig trötta och utmattade och behöver göra mindre och undvika att pressa sig för hårt. De skulle må bra av lugnande aktiviteter och svalkande mat. De är dessutom ordningsamma, målmedvetna, har ett bra affärssinne och är väldigt duktiga på att framföra sina åsikter och idéer. Deras fysiska obalanser står i relation till värme- och eldelementet. De har en tendens till att utveckla magbesvär såsom halsbränna och magkatarr, hudproblem, huvudvärk och andra inflammatoriska tillstånd.

Rekommenderad massage: Abhyanga med kokos, oliv- eller solrosolja

Vata-kroppstypen:

Vata-doshan är uppbyggd av rymd- och luftelementet. Ordet Vata betyder ”att röra sig” och därför kan Vata-personens karaktär beskrivas som hyperaktiv, impulsiv och kreativ. De är kärleksfulla personer, men har en stark tendens till oro och ångest. De tycker om omväxlande aktiviteter, tänker och pratar snabbt, lär sig snabbt men glömmer lätt, och är ofokuserade.

Vata-personer har en slank och smal kroppsbyggnad och de går inte heller så lätt upp i vikt. Dessutom är de mycket rörliga personer. De har ofta torr hud och kalla fötter och händer. I arbetslivet tycker de inte alls om rutiner; de är kaotiska och har en tendens att ta på sig allt för många projekt på en gång, men de har en stor anpassningsförmåga och är mycket entusiastiska och flexibla. De skulle må bra av att planera sin tillvaro, prioritera sina arbetsuppgifter och att tro på sig själva. De borde sova på saken innan de tar ett viktigt beslut och lära sig att vara mer noggranna, genom att göra en sak i taget och låta tankarna landa i stunden. Fasta tider för måltider och regelbundna vanor skulle gynna dem för att komma i balans. Obalanser visar sig bl.a. i led- och muskelvärk, frusenhet, förstoppning, sömnproblem, PMS och olika psykiska tillstånd.

Rekommenderad massage: Abhyanga på morgonen med sesam- eller mandelolja