Triggerpunktsmassage mot smärtande muskler

Hur kan triggerpunktsmassage hjälpa mot smärta?

Vad är en triggerpunkt?

En ”triggerpunkt” uppstår när flera muskelceller har en mycket förhöjd spänningsgrad. Muskelfibrerna drar ihop sig och det är därför att man känner smärta och musklerna känns ömma och trötta. En triggerpunktsmassage kan snabbt hjälpa dig. Det kan vara lokal smärta, men även smärta längre bort (refererad smärtutbredning), samt domningar i armar och ben. Triggerpunkter kan uppstå akut eller smygande beroende på orsaken. Orsaken kan vara en dålig hållning, ensidiga återkommande rörelser, mycket stillasittande framför datorn, skada eller överbelastning, samt felaktiga lyft. De spända muskelsträngarna gör att muskeln fungerar sämre och det påverkar funktionen av kringliggande strukturer. Kroppen kompenserar med svaghet och ett förändrat rörelsemönster som gör att du känner dig i obalans. Man skiljer mellan aktiva och latenta (passiva) triggerpunkter. En aktiv triggerpunkt är spontant smärtsam och kan ge smärta utan något tryck, det vill säga när du vilar. Smärtan är då ofta lokal men kan även breda ut sig. Passiva triggerpunkter är betydligt vanligare än aktiva triggerpunkter. De är inte spontant smärtsamma utan orsakar endast smärta vid tryck på punkten.

ritriggerpunktsmassage rygg

Vilka besvär fungerar den bäst på?

En triggerpunktsmassage ges ofta vid spänningshuvudvärk, smärta i nacke, axlar och skuldra (smärta som strålar ut i armen) och värk i rygg och i sätesmuskulatur (vid ischiasliknande smärta). Vid löparknä, tennisarmbåge och hälseneinflammation behandlas ofta triggerpunkter för att lindra smärtan. Massagen fungerar annars bra överallt på kroppen där det känns obehagligt och smärtsamt.

triggerpunktsmassage axel

Vad du kan förvänta dig av en triggerpunktsmassage

En triggerpunktsmassage eller akupressurbehandling är en smärtlindrande och muskelspänningsdämpande behandling av så kallade ”muskelknutor” eller triggerpunkter som liknar akupunkturpunkter. Massagen utförs utan olja och bara symptomatiska områden behandlas för bästa effekt. Det är alltså ingen helkroppsmassage. Vi inleder med ett kort samtal om dina besvär och sedan undersöker jag de områden som är smärtsamma eller trötta (max 5 min). Jag använder mina händer för att känna muskelförändringar och om jag misstänker och känner en triggerpunkt håller jag ett konstant tryck för att släppa på muskelspänningen. Trycket kan vara mycket smärtsamt i början, men sedan löses triggerpunkten upp och du kommer att känna en lindring. Det kan ta mellan 30 sekunder och 3 minuter tills smärtan släpper. Skulle du vara extra känslig för tryck så rekommenderar jag koppningsmassage istället.

Jag behandlar även muskelknutor indirekt med (MET) i kombination med akupressur. Med denna tekniken sträcks den drabbade muskeln ut och hålls i ett uttöjt läge genom att patienten spänner muskeln mot terapeutens motstand åt ett bestämt håll. Muskeln töjs och stärks och den får en härlig avslappning. I vissa fall behövs det fler behandlingar inom kort tid för att få en långsiktig förbättring av symptomen. Triggerpunkter kommer ofta tillbaka muskelenergitekniker om man inte behandlar orsaken till uppkomsten. I vissa fall rekommenderar jag en osteopatisk behandling som följbehandling.

Vad ska jag tänka på efter behandlingen?

Du bör dricka mer vatten efter massagen och helst vila dagen ut. Det kan vara aktiv vila, exempelvis en rast promenad. Jag kan inte rekommendera hårt träning samma dag. Vill du träna samma dag så bör du boka din triggerpunktsbehandling efter träningen.

Avbokningsregler:

Avbokning måste ske senast 24 timmar innan bokad tid. Du får alltid en påminnelse 28 timmar innan din bokade tid.

Ej avbokad tid och uteblivet besök debiteras med 100 % av behandlingskostnad via faktura.
Tack för din förståelse!