• en
Osteopati

Din osteopat i centrala Helsingborg

Vad behandlas i en osteopatisk behandling?

Osteopati är en icke-invasiv internationellt erkänd och väletablerad form av manuell medicin och en osteopatisk behandling inriktar sig på diagnos och behandling av besvär relaterade till den muskuloskeletala delen av kroppen som inkluderar fascia (bindväv), leder, muskler, skelett, nerver och inre organ. Osteopatin ser människan som en helhet där alla kroppsdelar påverkar varandra. En osteopatisk behandling har en positiv påverkan på besvär och sjukdomar, såväl fysiska som mentala, och hjälper mot en nedsatt rörelseförmåga och försämrad fysiologi genom att förbättra rörlighet och funktion. En osteopatbehandling främjar smärtlindring och minskar muskelspänningar i kroppen samt skapar de bästa förutsättningarna för hälsa och välmående. Helhetssynen innebär att jag inte bara begränsar mig till att behandla de symptomatiska områdena, utan jag undersöker och behandlar andra relaterade delar av kroppen som kan vara orsak till dina symtom. Det var Dr Andrew Taylor Still som etablerade osteopatin i slutet av 1800-talet i USA, med målet att använda manuella tekniker för att förbättra vätskecirkulationen och kroppens biomekanik utan användning av medicin.

Vad gör en osteopat?

Osteopatins breda tillämpning och mjuka metoder passar såväl barn (i Sverige från 8 år) som vuxna, och äldre. Osteopatin inriktar sig på diagnos och behandling av besvär och skador för att förbättra kroppens cirkulation, flöde och fysiologi. Jag använder mig främst av mina händer som verktyg. Osteopater behandlar mer än du tror. De vanligaste områdena är ryggsmärta, smärta i nacke, axlar, bäcken och i höften; oavsett om smärtan är akut eller kronisk. Jag behandlar olika typer av huvudvärk, såsom spänningshuvudvärk, migrän samt matsmältningsbesvär. Du kommer att få hjälp med ischias och domningar eller utstrålande smärta i armar och ben. Många patienter upplever att osteopatisk behandling hjälper vid flertalet besvär.

ont i axeln osteopati
osteopatisk behandling rygg

Jag är specialiserad på att behandla följande tillstånd / besvär:

  • Återkommande symtom på fysiska trauma som whiplash, ischias, diskbråck & Coccygodyni (smärta i svansbenet)
  • Neuropatisk smärta inklusive domningar och stickningar i huvud, armar & ben
  • Huvudvärk & migrän
  • Smärta eller ömhet i käklederna
  • Smärta i höft och bäcken, artrit
  • Axelbesvär, Inklämningssyndrom & upprepad belastningsskada på grund av repetitiv arbete (såsom tennis- och golfarmbåge)
  • Funktionella mag– och tarmbesvär, såsom irritabelt tarmsyndrom (IBS), förstoppning & diarré
  • Menstruationsproblem som kraftiga kramper och/eller blödningar
  • Besvär under och efter graviditet som svullna ben, karpaltunnelsyndrom (CTS), rygg- och nacksmärta
  • Astma, andningssvårigheter & hållningsproblem

Är du osäker eller behöver mer information? Välkommen att mejla eller ringa mig.

Vilka tekniker använder en osteopat under en osteopatisk manipulativ behandling?

Det är filosofin inom osteopatin som skiljer den från andra manuella terapier såsom kiropraktik eller fysioterapi. Medan kiropraktorer huvudsakligen fokuserar på att behandla ryggraden och sjukgymnasterna på massage och rehab, tar en osteopat hänsyn till hela kroppen och anpassar behandlingen för just DINA besvär. Jag betraktar kroppen som en helhet och kommer att behandla ryggraden om det behövs, men också kringliggande strukturer som kan vara relaterade till dina besvär. Interna (fysiska och känslomässiga) och externa (livsstil, matvanor och ergonomi på arbetsplatsen) faktorer beaktas. Behandlingsmetoderna skiljer sig från patient till patient beroende på individens hälsotillstånd, sjukdomshistoria och typ av besvär. Jag skulle nog säga att jag har fler verktyg i ”verktygslådan” där jag använder mig av olika behandlingstekniker. Det finns många olika behandlingstekniker där vissa är mer fysiska och dynamiska medan andra är mjukare och subtilare. Behandlingen anpassas alltid efter varje person.

Här följer några exempel på behandlingstekniker jag använder mig av:

• Mobilisering / Artikulering av leder och ligament som kan ha en inflammationshämmande och smärtreducerande effekt
 Stretch/Töjning av muskler för att öka ledens rörlighet
• Manipulation av leder för att återställa en normal rörlighet där rörelseförmågan är nedsatt
• Kraniell osteopati / kraniosakral behandling som används mot olika former av stress i nervsystemet samt oro och magproblem
• Visceral behandling som motverkar matsmältningsproblem, förstoppning, diarré, menssmärtor, infertilitet och huvudvärk
• Djupgående bindvävsbehandling och lymfdränage som förbättrar vätskecirkulationen och därigenom minskar inflammation i kroppen
• Triggerpunktsbehandling

De viktigaste principerna i osteopati:

1. Alla delar av kroppen fungerar som en enhet – kropp, sinne och själ.
2. Kroppen har en självreglerande och självläkande förmåga och sträver efter att upprätthålla vitalitet och hälsa.
3. Kroppens struktur och funktion är ömsesidigt relaterade till varandra. Om en del av kroppen är begränsad i sin rörlighet måste resten av kroppen anpassa sig och kompensera, vilket kan leda till inflammation, smärta, stelhet och andra hälsotillstånd.

osteopatisk behandling bäckenet
osteopatisk behandling ländrygg

Fördelar med en osteopatisk behandling

En osteopatisk behandling syftar till att förbättra funktionen i rörelseorganen, vilket ger bättre förutsättningar för flexibilitet, dynamik, uthållighet och styrka, och minskar risken för skador. Vissa tekniker kan hjälpa dig till snabbare läkning och återhämtning, andra kan öka din prestationsförmåga, oavsett om du är motionär eller elitidrottare.
Behandlingen kan användas ”förebyggande” och regelbundet för att upprätthålla rörlighet och stabilitet i kroppens leder i allmänhet, men också för att upprätthålla kroppens cirkulations-, nerv- och lymfsystemfunktion i synnerhet. I kombination med bra kost- och träningsrådgivning kan du förbättra ditt välbefinnande och det leder ofta till en mer positiv inställning och förbättrad livsstil.

Vad du kan förvänta dig vid första behandlingen

Ditt första besök börjar alltid med frågor kring din sjukdomshistoria (tidigare diagnoser och olyckor) och livsstil, samt detaljerade frågor kring ditt besvär. Undersökningen kan omfatta hållnings- och rörelseanalys, neurologiska och ortopediska tester. En undersökning innebär att du kan bli ombedd att ta av dina kläder (förutom underkläder). Jag kommer observera din kroppshållning för att identifiera någon uppenbar rörelsebrist och sedan görs en noggrann undersökning för att hitta orsaken till dina besvär. Den första behandlingen brukar ta mellan 45 till 60 minuter. Alla andra behandlingar därefter kan vara mellan 30 och 40 minuter.Behandlingen kan innefatta olika tekniker och vill du inte bli behandlad med visa tekniker så är det bara att saga till innan. Om diagnosen är en sådan som kräver en ytterligare undersökning, kommer jag hänvisa till en läkare eller duktig kollega. Osteopater brukar samarbeta med läkare, tandläkare eller annan vårdpersonal. Du kan också få råd om träning, kost och återhämtning om du vill. De flesta “enkla” besvär kräver ofta 1-3 behandlingar. Barn under 16 år bör alltid åtföljas av en vuxen person.

ont i ryggen osteopati

Priser:

Vuxen (över 16): SEK 750
Behandlingspaket:
3ggr-paket: 2.100 SEK tas inom 2 månader (700 SEK / behandling)
5ggr-paket: 3.500 SEK tas inom 4 månader (700 SEK / behandling)
Barn (8-16) – SEK 550
10% studentrabatt med giltigt studentkort

Första behandling kan ta upp till 60 minuter. Jag vill hänvisa till att du inte betalar för en viss tid, utan min kunskap och därför kan återbesöket ibland vara längre och ibland kortare än 40 minuter.

Nykundserbjudande – 3 ggr / 2.100 kr

Du som nykund har nu möjlighet att testa osteopatbehandling i förebyggande syfte eller vid akuta besvär. Första besök kommer ta ungefär 60 minuter, alla andra tillfällen mellan 30-45 minuter. För att ta del av erbjudande bör du ta alla 3 behandlingar inom 2 månader och betala all tre behandlingar vid första tillfälle.

Betalningsalternativ:

Kontantbetalning
Swish
Kreditkort
Faktura (vid överenskommelse innan behandlingen)

Avbokningsregler:

Avbokning måste ske senast 24 timmar innan bokad tid. Du får alltid en påminnelse 28 timmar innan bokad tid.
Ej avbokad tid och uteblivet besök debiteras med 100 % av behandlingskostnad via faktura. Tack för din förståelse!

Jag är medlem i

svenska osteopatförbundet patricia bohlen