• en
MediYoga

Medicinsk Yoga – Yogaformen som används mot stressrelaterade symptom

Vad är Medicinsk Yoga?

Medicinsk Yoga (MediYoga) är en svenskutvecklad terapeutisk yogaform där vi jobbar med olika meditationstekniker, vibrationer och ljud som det forskats kring både i Sverige och internationellt. Det är en mjuk meditativ, men kraftfull yogaform med djupgående effekt på både själ och kropp som passar alla. Medicinsk Yoga beaktar hela människan, med sin fysiska kropp, såsom den energivarelse hon är. Under yogapassen arbetar vi konkret och direkt med andningen och med att balansera det underliggande energisystemet, så som framför allt Kundaliniyoga, Ayurveda och den traditionella kinesiska medicinen beskriver det.

mediyoga yogaposition

Vad är Medicinsk Yoga bra för?

Många människor orkar och klarar inte av förändringarna med alla de krav som ställs på oss, både som samhällen och som individer. Idag finns det ett tydligt behov av mer helhetliga lösningar. Yogaformen är en holistisk metod som utan några kontraindikationer harmonisk fungerar tillsammans med den vanliga hälso- och sjukvården. Genom regelbundet utövandet av lätta rörelser, djupandning och avslappning kan medicinsk yoga bidra till lägre blodtryck, minskad ryggsmärta och subjektivt förbättrad hälsotillstånd.

Hur utförs Medicinsk Yoga?

Du väljer själv om du vill göra övningarna på en stol eller på en yogamatta. MediYogas bevisade effekter kräver en viss upprepning av övningarna och rytm och därför följer vi alltid ”den röda tråden” som är intoning, långa djupa andetag, rörelseövningar, vila, meditation och uttoning. I passen ingår det andnings- och koncentrationsövningar, ljud (mantra) och fysiska rörelser. Målet är att skapa en uppmärksamhetsträning i kroppen som knyter ihop de mentala och fysiska aspekterna.

Forskning

MediYogans mission är att skapa en reglerad och kvalitetssäkrad yogaform som genom forskning och klinisk utvärdering kan användas inom svensk hälso- och sjukvård. För att verka inom vården behövs evidens, underlag på att det verkligen fungerar. I samverkan med Karolinska Institutet, Danderyds sjukhus, Karolinska sjukhuset och andra institutioner genomför Medicinsk Yoga regelbundet nya studier som ger medicinskt underlag på varför medicinsk yoga fungerar så bra. Det råder idag ingen tvekan om att meditation och yoga ger flertalet positiva medicinska effekter! 1997 medverkade MediYoga i Sveriges första yogastudie i Karolinska Institutets regi. Sedan dess har MediYoga medverkat i mer än 90 % av den vetenskapliga forskningen på yoga i Sverige.  Medicinsk yoga erbjuds idag på mer än 160 sjukhus och vårdcentraler i Sverige inom flertalet olika kategorier som t.ex. stress/utmattning, psykiatri, cancervård, äldrevård, hjärta/kärl och i den palliativa vården m.fl.

Mer svensk forskning hittar du här.

medi yoga meditation

Vad är MediYoga (Medicinsk Yoga)?

mediyoga instruktör patricia bohlen