• en
Mammayoga

Mammayoga för en förbättrad kroppskänsla, starkare bäckenbotten och mage

Varför Mammayoga är bra för din hälsa

På Mammayoga kommer vi att göra stärkande övningar för bäckenbotten, magen och hållningsmusklerna i kombination med yogaställningar. Efter förlossningen är det mycket vanligt att uppleva en minskad sexuell lust och/eller urinläckage efter en nysning eller ett skratt. Specifika knipövningar för bäckenbottens muskler kommer att hjälpa dig mot urinläckage och ökar sexlusten. Yogaställningar och posturala övningar tillsammans med en kontrollerad andning, kommer steg för steg att stabilisera och stärka musklerna och bindväven i magen och bäckenet, samt hjälper dig att återställa kroppskänslan. Mammayoga är en klass som innehåller olika andningsövningar (ton/ljudskapande) som delvis kombineras med övningar för att öppna bröstet, slappna av mellan axlarna och utvidga ryggen. Detta är särskilt användbart för ammande kvinnor, eftersom många nya mammor upplever smärtor i axlarna som ett resultat av många timmar i ett förskjutet läge. En postnatal yogaklass kommer att omfatta djupa avkopplings- och meditationsövningar på slutet. Under den första yogalektionen kommer vi att fokusera mer på bäckenets anatomi och andningsövningar och mindre på yogaövningar, eftersom det är viktigare i början att du känner du arbetar med rätt muskler. Vi arbetar med styrka, uthållighet och hastighet.

mamma med barn

Vilka muskler består bäckenbotten av och hur hittar du dem?

Dessa frågor kommer att besvaras under kursen. Under tiden din kropp återhämtar sig från förlossningen och ytterligare trötthet från att ta hand om ditt nyfödda barn har du förmodligen upptäckt en förändring i din uthållighetsnivå. Du kanske har upptäckt att det är inte så lätt att gå uppför trappan som för ett år sedan. På Mammayogan gör vi statiska och dynamiska yogaställningar som får dig tillbaka på rätt spår och ökar din uthållighet, styrka och smidighet. För bästa resultatet rekommenderar jag att du gör några av de rekommenderade övningarna dagligen, samt tar raska promenader. Under lektionen får du de rätta verktygen för att träna bäckenbotten som en del av din dagliga rutin. Du kommer att märka stora förbättringar på en mycket kort tid! Regelbunden träning ger vanligtvis bättre och snabbare resultat. När du väl har lärt dig hur man gör, kan du träna dina bäckenbottenmuskler överallt, till exempel när du står i kö, sitter i bilen eller tittar på tv hemma.

Vem kan delta?

Jag rekommenderar dig att vänta med att träna i sex veckor efter en vaginal förlossning och i åtta veckor efter ett kejsarsnitt. För att du ska kunna fokusera på dig själv, se till att ditt nyfödda är väl omhändertaget där hemma. Var noga med att fråga din läkare innan du börjar träna magmusklerna! Det är väldigt viktigt att stärka bäckenbotten innan du börjar bygga upp magstyrka, eftersom du annars skapar för mycket tryck i buken och i bäckenregionen. Detta kan leda till ett vanligt postnatalt tillstånd som kallas för ”Diastasis Recti” (DR), vilket är en naturlig separation av bindvävstråket längst fram i magen (linea alba) som håller ihop de raka magmusklerna.