Vårstäda din kropp och ditt sinne – kapha-dosha

Vårstäda din kropp och ditt sinne med kapha-balanserande kost och rutiner

Nu lämnar vi Vata-tiden, senhöst och vintern efter oss. Vi välkomnar våren och kaphaenergin som ger kraft till vårt psyke, energisystem och fysiska kropp. Dagarna blir varmare och ljusare, naturen vaknar till liv. Våren är en årstid för att så nya frön, att se framåt, göra nya planer, ta beslut och bestämma sig för vilken riktning man vill gå under resten av året. Våren har också sina utmaningar och stöttar oss att växa och förändras.

Kaphatiden är en tid av förändring som kan upplevas som en påfrestning – känslomässigt, fysiskt ock kostmässigt. Det är fortfarande kallt och vått ute, till skillnad från Vata-tiden som är mer torr. Försök att hålla värme i kroppen. Ta inte av vinterkläderna för tidigt. Är kaphadosha i balans, känner man sig lugn, tålmodig och stabil.

Stelhet i kropp och sinnet ska mjukas upp. Ama, kroppens slaggprodukter, löser sig och transporteras bort ur vävnaderna. Därför är våren oftast anledning till en vårstädning eller rensning och en perfekt tid till återhämtning, stillhet och ro. Stöd från vår omgivning hjälper oss och därför är relationer och vänskap viktiga.

Kaphas egenskaper och obalanser

Vatten- och eldelementet dominerar kapha och kvalitéerna är kall, fuktig, trög, stabil och tung. Inom Ayurveda tillsätter man motsatta kvalitéer för att skapa harmoni och balans i en dosha. Om man betraktar dygnsrytmen så är kaphatiden mellan klockan 6 och 10 på morgon och kvällen. Det är bäst att vakna strax innan den tiden och äta frukost och träna på förmiddag. Kaphadoshan dominerar i naturen och det blir därför naturligt att vara mer ute. Det stimulerar cirkulationen, ger energi och stödjer utrensningsprocessen. Rör på dig på det sättet du själv tycker om. Njut av naturen och motionera regelbundet.

Under kaphasäsongen får många en rinnande näsa, förkylning och allergier är på gång. En del kan få en matt och tung känsla i kroppen. Vissa upplever en oförklarlig vårtrötthet, nedstämdhet och letargi. Uppleva du sådana symtom, så tyder det på ett överskott av Kapha. Ytterligare symptom på ökad kapha i kroppen är en trög matsmältning och en långsam ämnesomsättning. För att komma till rätta med symptomen, vill du undvika öka den dominerande doshas egenskaper och göra saker eller äta mat som gynnar doshan. Vill du lära dig mer om alla tre doshorna så kan du kolla på min Ayurvedakanal och webinaret ”Grunderna i Ayurveda”. Där får du ett detaljerat överblick och bra förståelse om doshornas egenskaper, obalanser och ätgårder.

Vad ska man äta vid Kaphaobalans?

All form av stimulans är bra, från kaffe till kryddstark mat till motion. Frukosten ska vara lätt, eftersom Agni, din matsmältningseld, kan fortfarande vara svag på morgonen. Vissa kan även hoppa över frukosten. Inta mat bara om du är hungrig och ät mindre portioner. Kroppen håller på att rensa på ett naturligt sätt och blir av med ”skräp”. Äter du för mycket och för ofta, blir mage och tarm överbelastad. Kroppen har svårt att smälta tung mat och det ge upphov till Ama, osmält föda eller slaggprodukter. En kapahobalans som orsakas av för tung och kall mat, försvagar Agni. Vattenelementet ökar i kroppen till följd av en försvagad Agni. Ama kan ge viktökning, tyngd, förstoppning och värk i kroppen.

Låt maten smältas helt innan du äter igen. Undvik mellanmål och ät inte 3 till 5 timmar mellan måltiderna. Huvudmåltiden ska intas vid lunch, eftersom Agni är som starkast mellan klockan 11 och 14. Kvällsmaten intas tidigt, dvs kring 18-tiden och maten ska var lätt och varm. En soppa eller kitchari med mungbönor är perfekt. Angående maten och kryddor så ska du tänka tvärtom än kaphas egenskaper, som är kall, tung och fuktig.

Använd kryddor som stimulerar matsmältningen och som är värmande dvs. ökar ”elden” och förbränningen som exempelvis färsk eller torkad ingefära, svartpeppar, pippali, kryddnejlika, spiskummin, kardemumma och kanel. Ät mer mat med kryddig, bitter och sträv smak som balanserar Kapha. Maten ska vara lätt, torr och varm. Lättare för matsmältningen är till exempel korn, hirs och quinoa. Lök, chili, senap och rädisa är kryddig mat. Bittra smaker finns i spenat, rabarber, bockhornsklöver och kaffe. Sträva och sammandragande smaker finns i kikärtor, gröna bönor, groddar, sallad och oliver.

Minska på tung, stekt och fet mat. Rå mat är svårt att smälta vid Ama och dåligt näringsupptag. Du får reda på om du har Ama eller dåligt näringsupptag genom en bra utbildad Hälsorådgivare eller Ayurvedisk läkare. Undvik kalla drycker och rätter, därför att det tar onödig energi ifrån dig och det tar längre tid att bryta ner i kroppen.

Rutiner som skapa balans

Regelbundna rutiner och måltider är A och O. En vettig morgonrutin som främjar utrensning är exempelvis tungskrapning, oil pulling och att dricka ett glas ljummet citronvatten med lite honung och ingefära 15 minuter innan frukost. Innan lunch rekommenderar jag en ingefära-snack eller shot som stimulerar utsöndring av saliv och enzymer som främjar en god matsmältning.

Regelbunden måttlig motion är önskvärd, särskilt på morgon eller kring lunchtiden. En rast promenad efter lunchen ökar tarmrörelsen. Du ska bli lite svettig och ska kunna prata, men ej sjunga när du motionerar. Cykling eller power-walking är bra exempel. Svettning minskar vattenelementet i kroppen och kaphaöverskott. Rör på dig oftare, men under en kortare tid.

Undvik att sova under dagtiden, det gör dig dåsig och trött. Blir du sömnig på dagtid ta en rask promenad och du kommer känna dig mycket piggare. Jag upplever det så i alla fall. Bäst att lägga sig vid 10-tiden på kvällen, så att du är pigg på morgonen. Att gå upp strax innan soluppgången är rekommenderad. Har du dock en obalans i sköldkörteln och är inne i en utmattningsperiod behöver du vila mer och lyssnar på din kropp. Kanske du behöver sova lite längre och tar det lugnt på morgonen.

Garshan, torrborstning, är väldigt bra att få under våren. Det är en upppiggande och bra alternativ till vanlig massage. Garshan ökar lymfcirkulationen och förbränningen i kroppen. Torrmassagen ger en len och mjuk hud. Oftast ges Garshan i kombination med en avslappnande oljemassage som Abhyanga, som ger återhämtning och djup vila. Att fasta under några dagar med lättsmält föda hjälper med viktminskningen. I sin tur ger detta en minskning av jordelementet i kroppen och leder till en uttorkning vid vätskeansamlingar.

Mina bästa råd för Kapha-dominanta personer:

Kapha-balanserande smaker och örter

Mat och kryddor med skarpa, bittra och sträva (sammandragande) smaker ska du äta mer av. Skarpa smaker, som består av luft- och elelementen, ökar Agni, förbränningen och ämnesomsättningen. Bittra smaker avgiftar och främjar nedbrytningen av toxiner. Luft- och eterelementen är dominanta. Sammandragande smaker sammansätts av luft och jordelementen och främjar absorption av kroppsvätska och är antiinflammatoriska. (1)

Vid trög mage och förstoppning är det bra att inta örter som trifala, psylliumfröskal och även ghee. Trifala är ett laxativ och stärker tarmen. Hoppas du förstår att jag inte kan ge rekommendationer på hur mycket och länge. Det beror helt på dina symptom och bestäms under en konsultation. Ghee smörjer in tarmväggarna och gör de mjuka och lena. Psylliumfröskal drar åt sig vatten, så att det är lättare att gå på toaletten.

Kapha-balanserande åtgärder

Näsoljan mot torra slemhinnor. Vid torra och känsliga slemhinnor samt huvudvärk kan en näsolja hjälpa att återfukta och skydda slemhinnorna. Man kan även använda ghee eller sesamolja som stärker även luktsinnet.

Nässköljning för att förbättra hälsan. Neti är en enkel och effektiv metod där man sköljer näsan ren med ljummet saltvatten. Den används mot olika besvär i näsa och bihålor, för att bättre kunna andas genom näsan och för att ge ökad mental klarhet. Nässköljning förebygger och lindrar förkylning, bihåleinflammation, astma och luftvägsallergier. Hur du sköljer din näsa kan du läsa i mitt blogginlägg om morgonrutiner.

Kapha-balansernade Yoga och Andningsteknik

Yoga för en förbättrad matsmältning. Yogaövningar som stöttar kroppens matsmältning och rensning är bra. Ofta är det övningar som masserar ryggraden och organ i kroppen, alltså bakåtböjningar och rotationer. Bhujangasana (kobran), Shalabhasana (gräshoppan) och Vakrasana (sittande rotation) är bra positioner. Stimulering av leverns och gallblåsans meridian med yin yogapositioner kan vara till hjälp, men kan uttrycka sig känslomässig som ilska och frustration.

Andningstekniken som stärker Agni. ”Kapalabhati” är en renande snabbandning vilket berikar blodet, ökar syrehalten i hjärnan och renar näsgångarna, lungorna och hela andningssystemet. Den masserar organen och förbättrar matsmältningen. Hur du gör lär du dig bäst av en kunnig yogalärare.

Upptäck din dosha och unika kroppstyp genom en anpassade ayurvedisk kostrådgivning. Hos mig kan du boka en konsultation på distans eller i min klinik.

Källor:

(1) Dr Vasant Lad, Dr David Frawley, The Yoga of Herbs, 2018

Share the Post:

Related Posts