Ingefära för att stärka matsmältningen varje dag

 

Har står det till med din matsmältning? Känner du dig tung efter en måltid? Är du för det mesta inte hungrig alls? Kan du uppleva känslan av uppblåsthet? Förutom att du ska tugga noggrant kan det vara från fördel och en utmärkt rutin att inta en ingefära snack, en aptitretare före måltiden.

Färsk ingefära är skarp i smaken och har värmande egenskaper och med måtta balanserar den alla tre doshor och inleder matsmältningsprocessen. Du kan förbereda och äta den 10 – 15 minuter före huvudmåltiderna, dvs. lunch och middag. Vad gör den egentligen? I just denna kombination ökar ingefära salivproduktionen i munnen och förbereder matsmältningssystemet för maten som följer. Magen ökar syreproduktionen och bukspottkörteln gör sig redo att utsöndra enzymer så när du äter din måltid går allt smidigt. Det är särskilt användbart när du inte kan ta dig tid att äta långsamt och lugnt, även om du bör göra det om du har långvariga matsmältningsbesvär som uppblåsthet, dålig andedräkt och oregelbunden tarmtömning. Bra tips hur du kan hjälpa dig själv. Läs mer om hur matsmätningen fungerar.

Du gör så här: Riv lite ingefära på en tesked, tillsätt oraffinerat havs- eller bergsalt och pressa lite citronsaft över hela – redo att äta! Mängden ingefära och salt beror på hur du känner dig efter att du har svalt den. Ingefära och salt är ganska skarp i smak, så skulle du uppleva en värmevallning eller sveda i magen, gör den mindre. Om din ingefära inte är organisk skalar du den innan du river den.

ginger root and lemon

Titta in på min Ayurvedakanal för att lära dig mer om Ayurveda och hur du kan komma mer i balans.

Share the Post:

Related Posts