Ghee – Hur du gör det själv i ugn

Ayurvedisk matlagning går inte att tänka sig utan ghee. Vad är ghee och varför är det så bra? Det är inget annat än renat eller klarifierat smör. Helst ska du använda osaltat smör och om möjligt från gräsbetande och glada kor. Jag har inte hittat ekologisk och osaltat smör i matbutiken i Sverige, men du hittar ekologisk eller osaltat smör. På grund av man sila bort mjölkproteinet, så går det bra att använda vid laktosintolerans. Det finns tyvärr inte någon vegansk alternativ, dock kan ghee problemlös intas av veganer.

Vad är hälsoeffekterna?

Ghee används för olika åkommor invärtes och utvärtes. Invärtes förbygger ghee förstoppning, om det intas i små mängder dagligen med ett glas varmt vatten. En positiv effekt får du även när du använder ghee istället för olja eller smör när du tillaga din mat. Utvärtes hjälper det mot torr hud och för att lugna sinnet vid vatadominans. Du kan bara smörja in fötter och händer med varm ghee innan sänggåendes. Vid torra slemhinnor i näsan kan du ta en droppe på fingret och snorta upp det genom näsborrarna. Du kan även ta en droppe i ögon om de är torra och trötta. I ögon gör du det helst på kvällen och tänk på att det kan svida lite i början. Dock ska det inte vara för varmt.

Terapeutisk användning

Ghee är så fint i strukturen att det tränger djupare in i vävnaderna jämfört med kokos- eller mandelolja. Därför används ghee framförallt terapeutiskt i panchakarman – en ayurvedisk rensningskur. Medikerad ghee, rensat smör med örter, används för att transportera specifika örter till de djupare vävnaderna och målcellerna för att hjälpa läkningen. Under mina ayurvediska massagebehandlingar kan jag känna en stor skillnad i hur snabbt ghee tränga genom huden jämfört med kokos- eller solrosolja. Här får du mer information om dess egenskaper och hälsofördelar.

Hur gör man ghee?

Du tar ½-1 kg osaltat smör i ett rostfritt enlitersmått. Ställ in det i ugnen, på över och undervärme, på 50-80 grader. Smöret ska smältas tills det blir alldeles klart och gyllene gult. Det tar cirka 60 till 90 minuter till det är färdig. Orenheter och mjölkproteiner lägger sig i botten på kärlet. Ta ut kärlet och sila det gyllene smöret genom ett kaffefilter utan att bottensatsen kommer med. I Sverige där det är mest kallt hela året runt kan gheen står framme i rumstemperatur. Hållbarheten är långt, men kommer du inte använda i i några veckor så är det bra att ställa i kylen. Så enkelt!

Share the Post:

Related Posts