Hur du gör egen ghee i ugn

 

Ayurvedisk matlagning går inte att tänka sig utan ghee. Vad är ghee och varför är det så bra? Ghee är inget annat än renat eller klarifierad smör. Helst ska du använda osaltat smör och om möjligt från gräsbetande och glada kor. Jag har inte hittat ekologisk och osaltat smör i matbutiken men kanske du kan fråga en bonde i din närhet. På grund av man sila bort mjölkproteinet så går det bra att använda vid laktosintolerans.

Vad är hälsoeffekterna?
Ghee används för olika åkommor invärtes och utvärtes. Invärtes kan ghee i små mängd dagligen intas med ett glas varmt vatten för att förebygga förstoppning. Utvärtes används ghee gärna mot torr hud och för att lugna sinnet mot vataobalanser. Du kan bara smörja in fötter och händer med varm ghee innan sänggåendes. Vid torra slemhinnor i näsan kan du ta en droppe på fingret och snorta upp det genom näsborrarna. Du kan även ta en droppe i ögon om de är torra och trötta. I ögon gör du det helst på kvällen och tänk på att det kan svida lite i början. Ghee ska inte vara varmare än kroppstemperaturen.

Ghee är så fint i strukturen att det tränga djupare in i vävnaderna och därför används ghee framförallt i panchakarman – en ayurvedisk rensningskur. Medikerad ghee, ghee med örter, används för att transportera specifika örter till de djupare vävnaderna och målcellerna för att hjälpa läkningen. Under mina ayurvediska massagebehandlingar kan jag känna en stor skillnad i hur snabbt ghee tränga genom huden jämfört med oliv- eller solrosolja. Jag brukar steka dagligen mina grönsaker och annat renat smör och du kan också göra det och känna själv på effekten.

Hur gör man ghee?
Du tar ½-1 kg osaltat smör i ett rostfritt enlitersmått. Ställ in det i ugnen, på över och undervärme, på 50-80 grader. Låt smöret stå tills det blir alldeles klart och gyllene gult. Det tar cirka 90 minuter till det är färdig. Orenheter och mjölkproteiner lägger sig i botten på kärlet. Ta ut kärlet och sila det gyllene smöret genom ett kaffefilter utan att bottensatsen kommer med. I Sverige där det är mest kallt hela året runt kan gheen står framme i rumstemperatur. Hållbarheten är långt, men kommer du inte använda i i några veckor så är det bra att ställa i kylen. Så enkelt!

Share the Post:

Related Posts