Kost & Hälsocoaching inom funktionsmedicin

Vad gör en hälsocoach?

En hälsocoaching hjälper dig främst med att optimera din kost, livsstilsrutiner och sömn beroende på vad du söker hjälp med. Under en hälsorådgivning försöker en kostcoach att hitta grundorsakerna till varför du mår dåligt eller har besvär. Ibland är det inte så enkelt att själv hitta balans eller orsaken, och det är precis då en hälsocoach kan stödja dig! Din biokemi, inflammation i kroppen, mag-tarmhälsa och hormonstatus kartläggas under en konsultation och den är alltid skräddarsydd.

Det kan vara att du känner dig trött hela tiden och att du generellt inte mår bra. Syftet med en hälsorådgivning kan vara att du vill få mer energi och balans i livet. Sömnsvårigheter, hjärndimma och för lite återhämtning har blivit ett bestående problem som du vill förbättra. Eller du lider av en känslig mage eller har fått diagnosen IBS och vet inte hur och vad du ska göra eller äta för att må bättre? Du har redan testat det mesta, men du har inte kunnat minska dina besvär och du mår fortfarande dåligt.

Testbaserad hälsa

En hälsocoaching är nästan alltid testbaserad. Vad betyder det? Det betyder att en test eller flera tester ligger till grund för an analys och kartläggning av din hälsostatus. Under ett telefonsamtal kommer vi överens vilka tester du ska göra i förväg. Beroende på dina symptom och din hälsohistorik kan det vara en blodpanel, urin- eller/och avföringsprov. Får du inte dem via sjukvården så tillkommer kostnaderna för proverna. Du kan läsa mer om det längre ner på sidan.

Hur jag arbetar med en klient

Jag är utbildad kost- och hälsocoach via Paleoinstitutet som är Nordens bredaste och djupaste grundutbildning inom kostrådgivning just nu. Utbildningen inkluderar kunskap och i de vanligaste kosthållningarna dvs. paleokost, lågkolhydratkost, antiinflammatorisk, autoimmun kost, FODMAPs, ketogen kost, samt periodisk fasta. Är du däremot intresserad i en ayurvedisk hälsorådgivning kan du läsa mer här.

Under mina yrkesår har jag specialiserad mig på mag-och tarmhälsa, kronisk trötthet, utmattningssyndrom, stresshantering och kvinnohälsa. Själv har jag varit utmattad med långvariga IBS och hormonella besvär, men jag fick inte den hjälpen av sjukvården som jag behövde för att kunna läka och må bra. Jag började läsa mycket facklitteratur, deltog i webbinarier inom ämnesområde och sedan utbildade jag mig som kost- och hälsocoach på Paleoinstitutet och senare även inom som ayurvedisk hälsorådgivare i Sverige. Det jag gör kräver ett lärande livet ut. Forskning inom hälsa och välmående görs hela tiden, så att kunskap och metodik behövs anpassas.

Min kompetens

Mina kompetenser ligger främst inom helhetstänkande och att kunna kartlägga klientens hälsa från olika synvinklar, nämligen osteopati, Ayurveda och Funktionsmedicin. För att kunna stödja mina klienter på bästa sätter utbildar jag mig kontinuerligt. Jag analyserar beteende-, ät- och sömnmönster, samt livsstilsvanor och försöker bl. a. att skapa och bibehålla motivation hos mina klienter under ett möte. Ibland sår man bara ett frö och inspirerar. Vissa människor är inte redo för en förändring. I andra möten behöver jag förklara och öka förståelsen för att kunna uppnå en förbättring i välmående. Dessutom spelar det stor roll att motivera och följa upp klienten för att uppnå en långsiktig förändring. Rom byggdes inte över en dag, och en kost- eller livsförändring tar också tid.

Hur går det till under en hälsokonsultation?

Första gången vi träffas på en hälsokonsultation går vi genom din hälsoblankett, hälsohistorik, labbtester och dina besvär. Med mig får du alltid en personlig konsultation anpassad till dina individuella behov och det jag erbjuder är ett komplement till den befintliga vården. I vissa fall kommer jag skicka dig till din läkare eller vårdcentral för en noggrannare uppföljning. Vi pratar också om dina förväntningar och mål.

För att optimera din hälsa och ditt välmående kommer jag stödjer dig hela vägen om du vill. Att informera och utbilda mina klienter har visat sig som mest framgångsrik i att uppnå en hälso- och livsstilsförändring. Bara när man förstår varför det har blivit så som det är kan man hjälpa sig själv. Hos mig får du rätt verktyg för att uppnå dina mål. Tillsammans gör vi upp en plan kring hur du ska komma vidare och minska dina besvär. Första möte, personlig eller online på distans kommer ta ungefär 90 till 120 minuter. Det kan upplevas mäktig men är nödvändig för att få en så bra bild som möjligt av din hälsostatus.

yurvedische gesundheitsberatung

Vilka råd kan an få?

När du bokar ditt kost- och hälsocoaching diskuterar vi hur olika kosthållningar, livsstils- och sömnrutiner kan påverka din vardag positiv. Är stress ett problem så pratar vi konkret om vilka stresshanteringsmetoder är lämpliga och genomförbara. Det inkluderar också användning av örter och kosttillskott. Andningsträning, yoga eller meditationsövningar är dock ofta de bästa verktygen för att förbättra den mentala och emotionella hälsan. Det kräver även mer av en själv. Efter genomgång av testresultaten kan jag också skicka dig till din vårdcentral för en vidare utredning. Exempelvis om blodpanelen visar tecken på inflammation i kroppen (som yttrar sig i ett för högt CRP-värde och sänkan), extremt låga/ höga sköldkörtelvärde (TSH, T3 & T4) eller allt för högt blodtryck.

Vad är funktionsmedicin?

Funktionsmedicin är en medicinsk inriktning som stödjer vetenskaplig prövning av många alternativmedicinska behandlingsmetoder. Inom funktionsmedicinen identifierar och behandlar man underliggande orsaker till kroniska sjukdomar och symtom, alltså mycket förebyggande, med fokus på kost och livsstilsåtgärder. Utbildningen hos Paleoinstitutet har stor fokus på en vetenskaplig, evolutionär och funktionsmedicinsk grund.

grönsaker

Vad är skillnaden mellan en ”funktionsmedicinsk” hälsocoaching och traditionell medicin?

Skillnaden är främst synen på labbtester och vilka labbtester man väljer, samt hur man sedan tolkar provsvaren. Referensintervall på blodprover, när man tolkar svaren, är bredare inom sjukvården och skiljer sig beroende på i vilket län du bor. Referensintervall är baserad på värden som hämtats från individer i en referensgrupp ur en referenspopulation som idealt sett är friska.

För mig är det dock intressant att veta om ditt värde ligger i övre eller nedre marginal, eftersom det kan tyda på en obalans eller att ett sjukdomsläge har påbörjats. När ditt blodvärde inom traditionell medicin är inom referensintervallet anses du som ”frisk” fast du kanske mår dåligt. Den konventionella sjukvården försöker främst hitta en diagnos och erbjuder en symtombehandling med medicinering. Inom funktionsmedicin är den ”optimala” referensintervall snävare och det är för att siktar på att hjälpa dig till bästa möjliga hälsa.

Med vilka labboratorietestar arbetar du?

Jag tolkar blodpaneler, avförings- och urintester. Alla tester gör du själv med respektive labb, dvs att jag inte kommer utföra tester i min klinik. Blodpanel kan göras exempelvis med Werlabs som erbjuder även olika testpaket som är ganska omfattande. När jag använder mig av Urin- och avföringsprover så gör jag dem med Holistic och Nordic Labs.

Blodpanel eller blodanalys

I en blodpanel får du framför allt information om hur det står till med din sköldkörtel, ditt blodsockervärde och tecken på inflammation. Werlabs i Helsingborg finns på Knutpunkten. Du bokar tid online med dem direkt. Testsvaret får man digitalt och ofta inom några dagar.

Avföringsprov

Avföringsprover är aktuella om du har besvär med mage och tarm. En tarmanalys rekommenderar jag vid känslig eller orolig mage, uppsvullen mage, diarré, långvarig förstoppning, kronisk trötthet, och om du har ett väldigt stort sötsug. Analysen visar förekomst av bakterier, svampar och parasiter som ger många problem i mag-tarmkanalen. En obalans i tarmflora (s.k. dysbios), tecken på inflammation, dåligt näringsupptag, nedsatt bukspottkörtelfunktion eller brist på magsyra kan upptäckas med ett avföringsprov. Dessutom pratar jag alltid med mina klienter om vad, hur och när dem äter. Ett omfattande avföringsprov kostar kring 350-400 Euro. Provsvar får du inom 15-25 dagar.

stämpel Paleo institute

Urintest

Urintestet görs vid en hormonanalys – stresshormoner och könshormoner. Humörsvängningar, sömnbesvär, minskad sexlust, infertilitet, hjärndimma och utmattning är symptom som kan kräva en hormonanalys. I testet ingår även en analys av hormonernas nedbrytningsprodukter/ metaboliter som ger information om kroppens förmåga att bryta ner och omvandla dessa. På sätt och vis ger det indikation på hur bra levern arbetar och vårt det finns brister i omvandlingsprocessen. Beroende på vad som testas – stresshormoner, könshormoner eller båda och – ligger kostnaderna kring 280 till 400 Euro. Provsvar får du inom 20-30 dagar. På både avföringsprov och urintest betalar du direkt till laboratoriet och får testkitet hemskickad med DHL.

Det låter dyrt men får du bukt med besvären så är det värt det. Själv, har jag använd mig av alla ovannämnda tester för att minska mina besvär och jag är glad att jag gjort det. Nu vet jag vad som orsakade mina besvär och jag har anpassat min kost för att undvika dem i framtiden. Jag tar den kosttillskotten som jag verkligen behöver.

Hälsocoaching

Kost- och hälsocoaching – nykund

Innan vi ses bokar vi in ett kortare telefonsamtal (10-15 minuter) för att avgöra om jag kan hjälpa dig och vilka tester som ska göras. Det är ett kostnadsfritt samtal. Därefter bokar du en personlig hälsokonsultation eller en hälsocoaching på distans via videosamtal. Det ingår en hälsoscreening och genomgång av en hälsoblankett. Samtalet tar ungefär 75 till 90 minuter. Kostnader för tester tillkommer, men det går bra att ha ett första hälsomöte utan någon test. Vi kan analysera kost-, livsstils- och sömnrutiner utan tester och bedömer din hälsostatus baserad på dina symptom. Bara en konsultation passar alla som vill komma i balans, vill veta hur en viss diet fungerar och som har mindre hälsoproblem.

Kost- och Hälsocoaching, 3 mån

Du får en 3-månaders skräddarsydd hälsocoaching. Det ingår allt som ingår som ”nykund”. En konsultation på 75 till 90 minuter, 6 telefonmöten på ungefär 15-30 minuter och ett avslutande samtal på 40 minuter där vi ses i min klinik eller i videosamtal. Under de veckovisa telefonmötena diskuterar vi hur det har gått och pratar om vad du ytterligare behöver stöd med för att uppnå dina mål. Det kan vara förslag på recept, övningar, meditationer eller motiverande ord. Paketet passar alla med kroniska besvär och som behöver hjälp på vägen i form av motivationssamtal. Ev. tester / analyser tillkommer. Betalningen kan delas upp på 2 månader.

Kostnadsfria webinar (30 min)