Recept på kitchari

Enkel kitchari för bättre magbalans

En enkel kitchari är en mycket bra maträtt för att återställa en försämrad matsmältning: Denna indiska linsgryta hjälper dig förbättra din tarmhälsa på ett naturligt sätt. Den är enkel att göra, och om du förbereder den i förväg, behöver du bara en termos för att hålla din ayurvedisk kitchari varm. Denna indiska linsgryta består av en balanserade mängd närande och extraherande ingredienser,  som ris och delade mungbönor. Skulle du inte få tag i delade mungbönor kan du använda hela mungbönor och låta dem dra i vatten över natten för att minska tillagningstiden.

För vegetarianer eller veganer kan du lägga till alger som är rika på mineraler. Gillar du inte smaken? Använd inte alger, det går utmärkt utan. Krydda med måtta och försök att inkludera alla 6 smaker som sött, surt, salt, bittert, kryddigt och sammandragande. Ät så mycket tills du känner dig nöjd, men inte helt mätt!

En enkel kitchari ”återställning” är inte detsamma som en detox

Helst undviker jag att använda ordet ”detox”, eftersom man numera förknippar en detox med antingen fasta eller att dricka gröna juicer. Så ska det inte vara, utan du ska äta hela livsmedel eller naturlig mat. Fasta är inte för alla och kan vara ohälsosamt för vissa människor. Till exempel ska personer med utmattning inte fasta eller följer en restriktiv diet eftersom det stressar kroppen ännu mer. Dessutom kan sådana dieter få dina doshas att komma mer i obalans än att läka din tarm! En enkel kitchari passar alla doshas och doshakombinationer. Är du däremot inte redo att återställa din matsmältning på 3 till 5 dagar i rad, börja göra en en-dags-reset i veckan i några veckor eller månader tills du känner dig redo.

kitchari

Hur ofta kan jag göra en reset?

När jag började min Ayurvedaresa och testade kitchari som en detox orkade jag inte göra det på 5 dagar i rad. Jag kände mig hungrig hela tiden och jag var mentalt ”ännu inte redo” för det. I stället började bygga in en dag i veckan då och då som faktiskt gjorde en skillnad i hur jag mådde. Januarimånaden 2022 är tredje gången jag gör en enkel kitchari reset, och jag ser fram emot det här.

Om du vill börja, men har brist på motivation, eller har svårt att få till det med familj och arbete, kan du börja med en dag i veckan. Du kan välja att laga kitchari till endast lunch eller middag eller tre måltider om dagen. Små förändringar under en längre period gör det enklare om man vill göra en kostförändring. Börja med en dag i veckan under ett par veckor eller ett par månader och gör sedan en 5-dagars kitchari reset två till tre gånger om året.

Bästa säsongen för att följa en 3- till 5-dagars kitchari reset är slutet av sommaren och innan våren. Det är enklare att göra en förändring när årstiderna växlar. Om du har eller har haft mycket allvarliga besvär med matsmältningen under en längre period föreslår jag att du bokar en ayurvedisk konsultation med en ayurvedisk läkare eller välutbildad ayurvedisk hälsorådgivare (som jag) för att få mer specifika och individuella råd. Mer allvarliga symptom kan exempelvis vara ledsmärtor, PMS eller akne.

Recept till en enkel kitchari

Ingredienser till 1 portion:

1 msk ghee

¼ tsk mineralsalt

½ tsk färsk riven ingefära

⅛ tsk gurkmeja, färsk eller pulver

½ tsk torkad kombu (alger) skuren i små bitar

⅛ tsk spiskumminfrön grovmalt

Nypa asafoetida (hing)

3 – 4 droppar lime

¼ kopp (50 g) basmatiris

⅛ kopp (25 g) delade mungbönor

1 ½ – 2 koppar (360 – 480 ml) vatten

Färsk persilja, koriander, dill eller basilika

Hur du tillaga en enkel kitchari:

Värm ghee i din gryta och tillsätt salt, ingefära, gurkmeja och kombu (torkade alger ska läggas några minuter i het vatten innan du tillsätter dem). Låt sjuda tills doften kommer upp. Tillsätt alla andra kryddor och blanda i riset och delade mungbönor. Rör om och låt sjuda i några minuter. Häll i vatten på slutet och låt koka med lock på i 15 till 30 minuter.

Beroende om du vill ha kitchari mer torr eller som en soppa tillsätta du tillräckligt med vatten i början. Tillagningstiden kan variera beroende på din gryta och spis. Låt stå i 5 minuter utan locket så att smakerna kan bli vänner och maten svalnar lite. Inkludera den syrliga smaken genom att pressa färsk limejuice på din ayurvedisk linsgryta. Garnera med färsk hackad persilja, koriander, dill eller basilika. Servera varmt och njut!

Share the Post:

Related Posts