Candida – orsak & behandling ur ayurvediskt perspektiv

Det finns nyttiga och skadliga bakterier i vår tarmkanal. De goda bakterierna är mjölksyrebakterier som exempelvis Lactobacillus och Bifidus som är del av en normal matsmältning och är involverade i både matsmältning och immunförsvar. De finns naturligt i kosten vi äter. Candida och parasiter är hos en frisk person inte skadliga, men vid dåliga matvanor, mag-tarmbesvär och mycket stress kan dem ta överhand i kroppen och man får besvär. Det finns två olika jästformer: I jästform är den inte skadlig, men när den förvandlas till svamp och producerar toxiner som tränger in i blodomloppet och därigenom till hela kroppen blir den skadligt. En del av ämnen når hjärnan och kan påverka humöret och minnet negativt. Jästsvampen tar sig vidare från blodomloppet till andra delar av kroppen som munnen och underlivet. Vaginalt sprider den sig via sexuellt umgänge och exempelvis tamponger.

Symptom vid candida

En obalans i tarmfloran på grund av jästsvampen kan ge följande symptom:

 • starkt sug efter sötsaker och kolhydrater som ger blodsockersvängningar
 • huvudvärk
 • trötthet
 • svullen mage
 • återkommande urinvägsinfektioner samt illaluktande förkylningar

Avföringen kan vara gråvit. Tungan kan få en tjock vit och klibbig beläggning som inom Ayurveda kallas för ”ama”. Ama är slaggprodukter och osmält föda som ligger bakom många kroniska sjukdomar. Man har ofta dålig andedräkt. Antibiotika- och penicillinbehandlingar har ingen långvarig effekt. Dessutom förstörs de goda bakterier också med de medicinerna. Illaluktande förflyttningar är inte normala och du ska inte heller lever med dem. Långsiktiga negativa effekter kan vara infektioner och kroniska degenerativa sjukdomar. Mentala symptom kan vara allt från oro, nedstämdhet, glömska och ”hjärndimma”. Titta på webinaret ”Mag- och tarmhälsa” för att lära dig mer om din matsmältning och hur du kan minska dina besvär helt naturligt.

Varför har så många människor jästsvamp?

En typisk västerländsk raffinerad kost med mycket fet, sockerberikade livsmedel och ”vita” eller dåliga kolhydrater kan vara en orsak. All form av jäst och för mycket fermenterad mat kan bidra till candida överväxt. Livsmedel som innehåller färgämnen och tillsatser överbelastar leverns avgiftande förmåga och njurarna funktion. Även överkänslighet av vissa livsmedel och födoämnen som innehåller allergiska proteiner kan ställa till.

Om man tar mediciner som antibiotika, kortison, p-piller och smärtstillande mediciner rubbas din tarmflora och levern behöver arbetar hårdare. Har man allergier, en metabol sjukdom som diabetes eller ett tillstånd, där immunförsvaret är nedsatt är man känsligare. Försvarsfunktionen försämras och kroppen har lättare att samla på sig gifter. Andra externa faktorer som miljögifter, belastning från bekämpningsmedel, elektromagnetisk strålning och hormonrubbningar försvagar immunsystemet ytterligare och Candidan kan öka sin närvaro i kroppen.

Livsstil och maghälsa

Upplever du sin vardag som stressig? Hur är familjelivet och hur har du det på arbetet? När man är stressad och trött så har man tendens att äta snabbmat eller köpa en bulle, eftersom det går fortare. Immunförsvaret är inte heller den bästa när man har mycket stress under en längre period. Stress uppstår även i kroppen av för mycket tänkande. Diagnosen IBS säger att du gått länge med mag-tarmbesvär. Symtomen yttrar sig i oregelbunden avföring, ont i magen, och förstoppning och diarré i växel. Du känner dig för det mesta uppsvullen utan någon förklaring? Frågor som du ska ställa dig själv är:

 • Tugga jag maten noggrant?
 • Tar jag min tid när jag äter?
 • Har jag tendens att överäta?
 • Slutar jag äta när du rapar?

Enkla saker som kan vara boven till dina besvär! Visste du att när du rapar signalerar kroppen att du är mätt? Enligt Ayurveda ska magsäcken vara fylld med 2/3 del mat, 1/3 del vätska och 1/3 del luft. Rapar du och fortsätter äta så fyller du magsäcken så att det inte finns utrymme att blanda maten ordentligt, luften trycks upp och du rapar. Läs mer om Tarmhälsan ur ayurvediskt perspektiv här.

Hur fungerar matsmältningen?

Överflödig mat jäser i mag-tarmkanalen och jäsningsprocessen kan pågå i dagar och veckor som följer. Enligt Ayurveda är matsmältningen ett harmoniskt samspel av olika organ för att bryta ner maten till mindre partiklar. För mycket och för lite tarmrörelse skapar obalans.

Matsmältningen börjar i munnen där enzymer i saliven gör att man känner sig hungrig. När man äter, så åskådliggör  i vanliga fall saltsyran i magsäcken skadliga bakterier och parasiter och en del näringen tas upp. Stressar du hela tiden och intar du protonpumpshämmare som Omeprazol, som ofta skrivs ut mot syra uppstötningar, och smärtstillande under en längre period, produceras inte tillräckligt med saltsyra. Saltsyran dödar jästsvampen och andra inkräktare, motverkar gaser och främjar nedbrytning av proteiner. Vid magsyrabrist tillkommer det även B-12 brist. Man känner sig mycket trött, kan få besvär med nervsystemet och har ett blekt utseende och en mycket blek tunga. Tarmkanalen behöver rätt pH-värde för att fungera optimalt och producerar magsäcken inte tillräckligt med saltsyra, kommer bukspottkörteln inte heller utsöndrar matsmältningsenzymer för att ytterligare bryta ner och ta upp proteiner och kolhydrater från maten. Och har man dessutom Candida i tarmkanalen så hämmar den också näringsupptaget.

Man kan ha väl fungerande matsmältningsorgan, men ingen bra förmåga att hantera matsmältningen. Även om du äter väldigt hälsosamt kan kroppen inte ta upp all näring ur maten om ”Agni”, matsmältningselden, inte är tillräckligt stark. Problem kan uppstå om du har för mycket slaggrodukter, dvs. ”ama” i kroppen, som orsakas av överätande, dålig matsmältning och jästsvamp. Att tillföra magsyra och matsmältningsenzymer via kosttillskott kan kortsiktigt hjälpa dig på traven till en bättra mag-tarmhälsa, men är inte något som hjälper dig långsiktigt. Däremot arbetar Ayurveda utifrån ett holistiskt synsätt, där man kan uppnå en hållbar hälsa på långt sikt.

Hur kan Ayurveda hjälpa mot jästsvamp och obalans i tarmfloran?

Man behöver titta över sina matrutiner, kost- och motionsvanor, samt stress. En kost som utesluter raffinerad socker, sötsaker och frukt kan lindra symptomen de första veckorna. Generellt ska man äta enkla måltider och skapa en stressfri miljö. Innan en större kostförändring tänk också igenom din motivation och attityd mot mat. Är emotionellt ätande ett problem? En kostförändring kan vara en befrielse från gamla vanor och en möjlighet till ett nytt och hälsosammare liv. Sjukdomar uppstår inte över en natt utan är en följ av processer som pågått under en längre period. Samma gäller helande, det sker gradvis.

Skillnaderna bland doshorna

Ayurveda betraktar jästsvamp som en obalans i Pitta och Kapha dosha på grund av en långsam matsmältning och att man inte har rätt kvalité och mängd av saltsyra och enzymer. Är stress och för mycket tänkandet en bidragande faktor, behöver man titta på det och kollar om det finns en Vataobalans i kroppen. Kost som innehåller för mycket torr eller fuktig-flytande mat kan ge en mottaglighet för svampinfektioner, mask och parasiter. Du bör tyvärr utesluta socker helt, samt fermenterad mat som bröd, inlagda grönsaker och mjölkprodukter under en viss period för att nollställa din tarmflora. Du ska äta en kost som tillfredsställer Pitta dosha och lugnar Kapha dosha.

Ett örtrecept som du kan prova 2 ggr dagligen med varm vatten tills symptomen försvinner är:

 • ¼ tsk Gurkmeja
 • ½ tsk Lakritsrot
 • ¼ tsk Shardunika (Gymnema sylvestris)

Örternas egenskaper

Gurkmeja är antiinflammatorisk, minskar gasbildning samt stödjer matsmältningen. Den har en värmande effekt och är bitter, skarp och sammandragande i smak. Lakritsrot är antimikrobiell, är söt i smak och har en kylande effekt. Shardunika neutraliserar söta smaker och reglerar blodsockernivåer. Du kan även ta Triphala innan sänggåendet. Triphala är en örtblandning av lika delar av var Haritaki, Amalaki och Bibhitaki som hjälper med utrensningen och mot gaser.

Vid vaginala besvär som klåda och smärta kan man skölja eller badda blygdläpparna med en lösning av 3 Msk bikarbonat på 3 dl ljummet vatten eller en 1/2 tsk äppelcidervinäger i 2 dl ljummet vatten.

Andra örter som har en tarmrenande effekt är svart valnöt, nejlika och malört. Örtte som du kan testa är Pau d’arco, rölleka, enbär, rosmarin och eukalyptus. Pau d’arco har en svampdrivande och vätskedrivande effekt men tömma kroppen på mineraler och vitaminer och därför är det bra i samband med det att äta mer vitamin- och mineralrik kost eller även använda sig av kosttillskott. Holistic har en bra produkt som innehåller en kombination av bra örter – Ultra Balans.

Avslutningsvis

Ayurveda försöker hittar orsaken till dina symptom och besvär. Orsakerna kan vara olika eftersom vi har olika livsstilar, matrutiner och tendenser, så det finns inte en lösning som hjälper alla. Bäst hjälp får du av en ayurvedisk läkare eller hälsorådgivare som kan läsa din puls och har ett personligt samtal med dig. Om Ama är närvarande i kroppen så rekommenderar jag en ama-renande kost 1-2 veckor som är anpassade till din individuella konstitution och med örter som gynnar just dig. Beroende på vilka subdoshor är ur balans skulle jag rekommendera mat och örter som balanserar just den dosha. Du kan alltid boka in dig på ett kostnadsfritt samtal online eller i min klinik i Helsingborg. Läs här hur en ayurvedisk konsultation går till.

Bokkällor:

Vasant Lad, The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies

Peter Wilhelsson, Candida – Vår tids folksjukdom

Share the Post:

Related Posts