Ayurvedisk Kost- och Hälsokonsultation
optimera din hälsa och skapa balans

Ayurvedisk Kost- och Hälsokonsultation

Optimera din hälsa och skapa balans med enkla verktyg

Vad gör man under en ayurvedisk hälsokonsultation?

En ayurvedisk kost- och hälsokonsultation börjar alltid med en genomgång av din hälsohistorik, livssituation och pulsdiagnostik. Sedan gör jag en pulsläsning som hjälpa mig att hitta obalanser i din kropp. Med med en obalans i doshorna och deras ökad eller minskad närvaro i kroppen kommer också de tre kvaliteterna (vata, pitta, kapha) öka eller minska sin närvaro. Under första konsultationen får du även en genomgång av kroppen där jag bedömer hud, hår, naglar, samt utför en förenklad tungdiagnostik för att få en helhetsbild.

Tillsammans hittar vi obalanser där du sedan får individuella och enkla, men effektiva råd och rekommendationer som stödjer och utvecklar din hälsa. Vi kommer prata en del om matsmältning och dagliga vanor, samt när, hur och vad du äter under en dag. Jag dömer inte och det är viktigt för mig att framhäva det här. Att utvärdera hur bra din Agni (matsmältning) är kan ha stor betydelse i hur du mår och känner, och kan ofta var grundorsaken till andra besvär som exempelvis ledsmärtor eller trötthet. Sedan kommer vi också prata om din emotionella och mentala hälsa, eftersom vi inte enbart är en kropp utan en kropp med en själ och känslor som ska må bra. Du får kost- och köksråd, samt enkla råd om livsstilsrutiner som kan passa dig. Rekommendationer om passande massagebehandlingar,  yoga- och andningsövningar kan du också få, om du vill. Läs mer här om de olika ayurvediska massagebehandlingar som jag erbjuder.

Under en ayurvedisk rådgivning får du tips på återhämtning vid stress som inkluderar mat, örter, meditation och andningsträning beroende på hur långt stressen har pågått. Kanske du är bara nyfiken på ayurvedisk kost och vill äta enligt din dosha? Du vill må och äta bättre med hjälp av Ayurveda och få ett holistiskt synsätt på din hälsa? För att få en generell bedömning om hur Ayurveda hade kunnat hjälpa dig kan du alltid kontakta mig helt kostnadsfritt via telefon eller mejl.

konsultation ayurveda

Hur går det till under en ayurvedisk hälsocoachning på distans?

Under en online konsultation pratar vi via videosamtal eller telefon beroende på vad som är tillgängligt för dig. Jag kommer skicka en hälsoenkät till dig i förväg via mejl. Du ska göra ett foto på tungans ovan- och undersidan och skickar det tillsammans med de andra dokumenten tillbaka till mig via mejl (senast 1-2 dagar innan vårt samtal). Rådgivningen är baserad på hälsoenkät, vårt samtal, Jihva Pariksha (tungdiagnostik) och Akriti Pariksha (bedömning av kroppsbyggnad).

Vem går till en ayurvedisk hälsokonsultation?

En del av mina klienter kommer på en ayurvedisk rådgivning för att de känner sig i obalans eller känner sig trött hela tiden och vet inte varför. Några har en utmattning i botten och behöver tips på återhämtning. Andra har kroniska besvär med mage och tarm eller/och blev diagnosticerad med IBS, men kommer inte vidare hos den konventionella sjukvården. Och det är mest kvinnor som söker hjälp, framför allt med PMS symptom eller klimakteriebesvär. De är intresserade i örter och mat för hormonell balans och hur Ayurveda kan stödja dem med sina hälsobesvär.

Med vilka symptom kommer klienterna till dig?

Vanliga symptom personerna söker hjälp för är en orolig mage, ont eller gaser i magen, samt IBS symptom. Själv har jag lidit över 10 år av IBS och kunde hjälpa mig med Ayurveda och funktionsmedicin. Många känner sig uppsvullna och har en känslig mage och vill veta hur de kan läka tarmen med kosten. Jag har flest kunder som har hormonella obalanser och som behöver minska på stress för att lindra sina PMS- och klimakteriebesvär. En del kommer men en trötthet och utmattning till mig. Och de har ofta besvär med magen och stress.

Inom Ayurveda finns det mycket du kan göra och äta för att hitta hormonell balans, dvs att leva i samklang med din menscykel. Det finns speciella kurer du kan göra för att återställa tarmfloran. Men det framför allt kost och örter som har en positiv effekt och kan lindra krämpor, värmevallningar och trötthet. Däremot är det du som gör jobbet! Jag kan guida dig efter bästa förmåga och kunskap på din hälsoresa. Du kanske är lättmotiverad och det känns enkel för dig att genomföra förändringar. Men det kan också vara så att du känna dig lätt överväldigad med nya utmaningar och inser att du inte är redo för någon större förändring just nu. Hur det än blir så är det okey. Du tar helt enkelt ett steg i taget och det kanske räcker med att jag så ett frö och du fortsätta din hälsoresa längre fram när du är redo. Jag har själv har haft PMS besvär i många år och det jag lär ut kommer från mina utbildningar, min egen erfarenhet och erfarenhet med mina klienter.

Vad är Ayurveda?

Ayurveda är sanskrit och har sitt ursprung i ordet ”ayus” (liv) och ”veda” (vetskap). Det är en ca 5000 år gammal visdom för naturlig hälsa och inre utveckling. Ayurveda är ett system som alltid tar hänsyn till alla aspekter av livet: vi är kropp, sinne (tankar och känslor) och själ, en helhet. Inom ayurveda anses kropp, själ, tankar och känslor vara en holistisk helhet. Ayurveda har tre huvudmål: att bota och förebygga sjukdom och obalanser. Och att utveckla perfekt hälsa.

Varje individ har en personlig konstitution som bygger på de tre grundläggande och viktiga doshorna (vata, pitta och kapha) och hur dessa står i relation till varandra. De kan balanseras genom en rad olika behandlingar som exempelvis ayurvedisk massage, kostförändring och yoga. Syftet är att doshorna ska vara i balans för att vi ska känna oss lyckliga, nöjda och må bra. Med hjälp av Ayurveda kan vi lättare komma i balans och må bra i alla aspekter i livet. En ayurvedisk hälsocoaching och massagebehandling är därför baserad på personens dosha och ”vikritis” (dosha obalanser).

ayurvedisk hälsorådgivning

Enligt Ayurveda påverkar omständigheter som exempelvis kost, årstid, boende- och arbetsmiljö, relationer, tankar och känslor din hälsa. När balansen rubbas uppstår symptom som ger dig insikt i vad du behöver för att skapa balans och för att upprätthålla hälsa och förebygga sjukdom. Förändring tar tid och oftast ser vi en stor skillnad i vår hälsa och vårt välbefinnande med små förändringar över längre tid!

ayurvedisk kostrådgivning

Finns det en skillnad mellan en vanlig eller testbaserad och en ayurvedisk hälsokonsultation?

Båda hälsokonsultationer syftar på att förebygga och främja hälsa och fokuset ligger på kost- och livsstilsåtgärder för att få en positiv förändring. Under en testbaserad hälsorådgivning ligger hälsoenkät och ev. tester till grund för vårt samtal.

Testerna görs i förväg och konsultationen bokas in när du har fått resultat. Det kan vara att du enbart behöver göra en blodpanel, avförings- eller urintest. En testbaserad hälsocoaching rekommenderar jag om du är en mer analytisk person som exakt behöver veta vad som är fel med hjälp av sifforna. Läs mer här om hur en testbaserad hälsocoaching går till.

På en ayurvedisk hälsocoachning utgår jag främst från pulsläsningen, tungdiagnostik, status på matsmältning och ämnesomsättning för att göra rekommendationer. Det är analysen av dina vardagsrutiner och dina ät- och sömnmönster som ligger till grund för rådgivningen. Här analyserar vi dina dagliga rutiner, matvanor som antingen främjar eller motarbetar din ”dosha” eller konstitution. Alltså görs det inga tester utan vi har ett ingående samtal om din fysiska, emotionella och mentala hälsa. Vi försöker tillsammans hittar grundorsaken till dina besvär och mående.

Överblick ayurvediska hälsokonsultationer

Ayurvedisk Hälso- och kostrådgivning (online eller på plats) 75-90 min – 1.345 kr 

För dig som är bara nyfiken på vad Ayurveda är och/ eller vill lära sig mer om sin konstitution eller ayurvedisk matlagning anpassad till sin typ så räcker det med bara en ayurvedisk hälso- och kostrådgivning. Du kanske känner dig generellt ur balans och inte ha något större besvär. Du vill bara veta hur du kan optimera ditt nuvarande hälsotillstånd. Här ingår ett grundligt samtal om dina symptom och ditt välmående, puls- och tungdiagnostik, samt en hälsoenkät som skickas till dig i förväg att fylla i. Redan vid första tillfälle får du tips och råd med dig som du direkt kan göra när du kommer hem. Detaljerade råd skickas via e-post i efterhand (inom 2-3 arbetsdagar). Vi ses antingen via videochatt eller i ett personligt samtal och i priset ingår allt arbete jag även har innan och efter vårt möte.

Nykundspaket (online eller på plats) – nybesök & uppföljning – 1.995 kr

Allt ingår precis som ovan. Men det här paketet inkluderar ett återbesök på ungefär 30 minuter. Återbesöket bokar du själv in efter 4-6 veckor från första besöket.

Återbesök 30 min – 750 kr 

Återbesök kan enbart bokas efter ett nybesök. Pulsläsningen och tungdiagnostiken ingår i en uppföljning igen. Här diskuterar vi hur dina besvär har utvecklats, men även dina mål och förväntningar igen. Tillsammans bestämmer vi vilka råd angående kost, livsstil och motion behövs justeras eller ersättas. Uppföljningen är bra om det har gått mindre än 10-12 månader sedan sista besöket. Har det gått längre än 1 år ska du boka ett nytt besök, alltså en ayurvedisk hälso- och kostrådgivning som tar ca. 75-90 min.