Aerial Yoga – ett nytt spännande sätt att lyfta själen på!

Just nu håller jag min yogastudio i Helsingborg stängd.

Jag är tillbaka med nya klasser i april 2022.

Aerial Yoga

Vad är Aerial Yoga?

Aerial Yoga handlar om ett lekfullt förhållningssätt och känslan av tyngdlöshet. Med hjälp av en sjal, som hänger från taket, får du känna på en djupgående viktlöshet. Fri från alla tyngdlagar upplever vi yogapositionerna på ett helt nytt sätt! Du lämnar över din kroppstyngd till sjalen för att därefter jobba med flexibilitet, styrka och uthållighet. Släpp taget och utveckla tillit! Sjalen är din partner. En trapetsliknande sjal hänger från taket. Du kan välja att ha en del av din kropp i tyget, luta dig mot sjalen, gunga i den, göra inversioner (upp-och- ner hängande övningar) eller låta dig omslutas av den helt och njuta av en stunds avslappning.

Du förstår kanske redan nu hur underbart roligt Aerial Yoga är! Vi formar, stärker och stretchar hela kroppen, särskilt de inre muskelgrupperna och ställen du normalt inte tränar eller kommer åt i andra aktiviteter. I ”luften” är yoga delvis enklare att utföra då sjalen hjälper oss att bättre förstå varje position. På en Aerial yogalektion stretchar och stärker vi armar, ben, rygg, mage och axlar och ökar vår kroppsstyrka, uthållighet och flexibilitet. Allt du behöver är en liten portion mod, nyfikenhet och balans! Att bara ligga omsluten i sjalen ger en känsla av ”cocooning” och du kommer närmre i kontakt med dig själv.

Vad är de unika fördelarna med Aerial Yoga och varför ska jag träna den typen av yoga?

 Med Aerial Yoga förbättrar du snabbt din smidighet, bålstabilitet och muskelstyrka utan att tyngdkraften håller dig nere. Det gör det lättare för dig att komma djupt in i en position och förbättrar din hållning bara efter några pass. Du utför olika yogapositioner utan kompression på nacke eller ryggrad vilket gör att du kan hålla positionerna längre och utföra dem på ett korrekt sätt.
 I mattan kan det vara svårt att komma in i en position eller svårt att hålla balansen. Sjalen stödjer dig hela tiden som gör att du utvecklar en bättre kroppskontroll och balans och det leder till att du enkelt kan korrigera din position.
 Utmanande och mer avancerade yogaställningar, som handstående eller skorpion, är lättare att utföra med stöd av sjalen. Du kommer att utveckla en positiv och ökad självkänsla.
 Aerial Yoga är särskilt bra för överviktiga människor och personer som känner sig stela och har ryggsmärtor. Ju mer vi arbetar med gravitationen, hängandes upp och ner, har vi inte något tryck alls på ryggen som ger en väldigt härlig känsla. Du kan stretcha på ett djupare plan utan belastning på kroppen.
 Det lymfatiska systemet, cirkulationssystemet och matsmältningen stimuleras. Upp-och- ner positioner hjälper dig att massera de olika organen, öka körtelfunktionen och svettningen blir lättare som kan ha en mycket rensande effekt på kroppen, samt hjälpa mot kalla fötter och händer.
• Den nära kontakten mellan kropp och sjal ökar din självkänsla och du blir mer medveten om hur det känns i kroppen. ”Happy hormones”, dvs serotonin, endorfiner, oxytocin, dopamin, frisätts och du kan känna dig väldigt glad efteråt.
 Du kan ta dig an nya yogapositioner som vid första ögonblicket kanske såg omöjliga ut, men som på ett mentalt plan hjälper dig att komma över dina rädslor.
 Sjalen fungerar som en sorts självmassage där du släpper på muskulär anspänning. Detta fungerar också som myofascial frisättning och hjälper dig att lätta upp täta muskler.

Aerial yoga hip hang twist
Aerial yoga trädets position

Vad kan jag förvänta mig av Aerial Yoga?

Kom med ett öppet sinne! De flesta människor kan mycket mer än de tror att de kan göra. Vid första anblicken kan tanken om att hänga upp och ner vara skrämmande, men när du utmanar dig själv kommer du att älska känslan av frihet och lätthet som Aerial Yoga ger dig. Det kan ta några klasser att vänja sig vid trycket i sjalen som omsluter ens kropp i de olika positionerna, speciellt kring höft och armhålor eller axlar.

Alla kan inte känna sig bekväma att falla bakåt och hänga upp och ner och du kan uppleva yrsel eller illamående under de första yogalektionerna. Ta det lugnt och rör dig långsamt, vila mellan positionerna om det behövs och drick vatten! Dessutom rusar blodet i huvudet och ökar trycket vilket kan kännas obehagligt. Oroa dig inte; inte alla yogapositioner kommer att göras upp och ner. I vissa övningar kommer vi stå på mattan med ett ben eller händer och axlar i sjalen. Vi kommer också att både sitta och ligga i den.

En lektion börjar vanligtvis med meditation medan vi sitter i sjalen. Beroende på nivå och typ av yogapass kommer vi att huvudsakligen utföra statiska positioner (Aerial Yoga Beginners), dynamiska sekvenser (Aerial Flow) eller mer yin yoga liknande och nedvarvande yogapositioner nära mattan (Aerial Yoga Deep). Som på vanlig yoga kommer vi att ligga i ”Savasana”, vilopositionen, där du kan njuta av dina nya upplevelser. Vi avslutar alltid sittandes i mattan för att jorda oss igen.

Under varje Aerial Yogapass kommer vi att sträcka och stärka våra armar, ben, rygg, mage och axlar och öka vår kroppsstyrka, uthållighet, smidighet och balans. Jag kommer alltid visa övningarna och förklara de olika positionerna innan du gör dem och jag kommer alltid att finnas vid din sida för att stödja dig.

Vad finns det för biverkningar eller tillstånd där jag inte få vara med?

• Glaukom/grön starr (förhöjt ögontryck)
• Kirurgiska ingrepp (ex. axlar, ögon, rygg, höft/bäcken, handled)
• Hjärtsjukdom inkl. högt/lågt blodtryck
• Vertigo/yrsel
• Osteoporos/benskörhet
• Nyligen inträffad huvudskada
• Akut el. svår artrit
• Förkylning
• Hiatus- el. åderbråk
• Diskbråk el. liknande tillstånd
• Nyligen inträffad slaganfall/stroke
• Höftprotes
• Radikulit och neurologiska sjukdomstillstånd

Deltagandet sker på egen risk – du känner din kropp bättre än någon annan! Om du är osäker eller tar mediciner regelbundet, kontakta gärna din läkare innan första Aerialyogalektion.

Hur ska jag klä mig och vad ska jag ta med?

Det rekommenderas långärmat (kläder som täcker armbågar och knäveck). Leggings eller tajta byxor är det bästa valet när du hänger upp och ner. Inga träningskläder med dragkedjor eller knappar. Inga smycken tillåtna heller. Ta gärna en vattenflaska med dig. Om du vill kan du ta med strumpor till avkopplingen när du bara hänger i sjalen.

Aerial yoga back straddle position

AERIAL YOGA NYBÖRJARE WORKSHOP (90 min)

I klassen går vi igenom grunderna som övriga Aerial yogapass bygger på. Det är träningsform med fokus på rörlighet och medvetenhet där traditionella yogapositioner utförs i ett lugn tempo. En del av yogapositionerna utförs upp och ner (inversions) som är väldigt lugnande för nervsystemet.

Perfekt för dem som känner att de vill fokusera mer på andning, styrka och medvetenhet. Ibland stannar vi också lite längre i poserna. Allt sker med stort fokus på själva rörelsen och hur den utförs.

Ingen tidigare yogaerfarenhet är nödvändig. Jag är certifierade och kommer ge dig individuell uppmärksamhet för att säkerställa att övningarna utövas korrekt. De flesta övningarna kan modifieras för att passa just dig.

AERIAL YOGA FLOW WORKSHOP (90 min)

Under passet gör vi olika solhälsningar hängandes i sjalen, delvis hänger vi upp-och-ner. Under passet gör vi inga statiska övningar, alla positioner görs dynamiskt. Du tränar framför allt balans, kondition och bålstabilitet.

Förkunskaper: Erfaren yogautövare i dynamisk yoga på mattan eller Aerial yogakurs eller mer än två Aerial Yoga workshops.

AERIAL YIN YOGA WORKSHOP (90 min)

Aerial Yin Yoga är en terapeutisk form av dana@aerial yoga. Du hänger 10-15 cm över golvet och du får uppleva känslan av tyngdlöshet. Genom svängande och rullande rörelser uppnås en uppmjukning, återhämtning och läkning av muskler, leder och nervsystemet. De flödande rörelserna tillsammans med en medveten andning förnyar alla strukturer i kroppen. Du blir djupt avslappnad, och de helande självläkningskrafterna stimuleras och dröjer sig kvar och ger dig en positiv livskänsla! Känn dig hel – i kropp, sinne och själ! Ingen tidigare yogaerfarenhet är nödvändig.

AERIAL YOGA NYBÖRJARE (60 min)

Passet innehåller styrke- och balansövningar, stretch, meditation och en hel del skratt. Efter en klass kommer du inte bara att känna dig lättare rent fysiskt utan även lättare till sinnet.
Förkunskaper: Aerial Yoga Introduktion workshop

AERIAL YIN YOGA (75 min)

Passet innehåller djupa och lugnande stretch, en andningsmeditation för att lugna sinnet. Här fokuserar vi på en djup andning och hur det känns i kroppen.
Inga förkunskaper krävs

AERIAL YOGA PT (60 min/pass)

För dig som vill boka personlig träning eller ni är två som gärna vill träna tillsammans! Du bestämmer själv dina träningstider vilket gör din träning mer flexibel. Personlig träning kan bedrivas enskilt eller duo (2 pers.).

Kontakta mig här för prisinformation.